Datum zadnje izmjene: 27. 01. 2020.

Depresija kod žena starije životne dobi izaziva brži gubitak koštane mase u odnosu na žene istih godina koje ne pate od depresije, pokazuje aktualno istraživanje. "Ovi rezultati nalažu liječnicima i praćenje promjena raspoloženja, te dijagnostiku i liječenje depresije u starijih pacijentica kod kojih se odlučuju za ispitivanje koštane gustoće", navode američki znanstvenici.

Multicentrično američko istraživanje i vodeći znanstveni tim sa Sveučilišta Minnesota, Minneapolis određivali su prisutnost depresivnih simptoma kod 4.177 žena u životnoj dobi od 69 ili više godina koje su sudjelovale u nacionalnom istraživanju "Study of Osteoporotic Fractures", u odnosu na dva mjerenja koštane gustoće u području kuka s razmakom od 4.4 godine u prosjeku. Rezultati istraživanja objavljeni su u znanstvenom časopisu Journal of the American Geriatrics Society.

"Naši nalazi ukazuju da su depresivni simptomi povezani s većim gubitkom koštane mase u skupini starijih žena (prosječne dobi oko 75 godina), a ukoliko je više depresivnih simptoma bilo prisutno, rizik gubitka koštane mase bio je veći", navode istraživači.

U modelu izračuna prilagođenom starosnoj dobi, prosječna ukupna koštana gustoća kuka se u 200 žena s depresijom smanjivala za 0.96% godišnje u slučaju indeksa depresije većeg od 6 ("Geriatric Depression Scale"), u odnosu na prosječni gubitak koštane mase kuka od 0.69% godišnje kod 3.977 žena kod kojih je indeks depresije bio manji od 6 (p < 0.01).
"Ova povezanost ostajalaje prisutnom i nakon korekcije podataka za multiple kofaktore i nakon isključenja uporabe antidepresivnih lijekova", navode znanstvenici.

Ranija istraživanja su pokazala povećanu učestalost koštanih prijeloma kod pacijenata s depresijom. "Mehanizam koji stoji u temelju ove povezanosti za sada je nejasan, a nalaz povećanog gubitka koštane mase u depresivnih ispitanika ukazuje da bi ovo mogao biti i razlog ranije uočene povezanosti s povećanom učestalosti koštanih prijeloma".

Znanstvenici pozivaju na daljnja istraživanja koja bi potvrdila rezultate ovog istraživanja kao i "razjasnila učinak specifičnog

liječenja depresije na gubitak koštane mase u depresivnih pacijenata".
 

J Am Geriatr Soc 2007;55:824-831.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve