Datum zadnje izmjene: 26. 01. 2020.

Izgleda da depresija na neki način povisuje rizik pojavnosti raka dojke, dok nije nađena statistički značajna povezanost depresije i raka pluća, debelog crijeva ili prostate, rezultat je prospektivnog epidemiološkog istraživanja nizozemskih znanstvenika.

"Depresija je povezana s nešto povećanim rizikom pojavnosti malignih oboljenja," navodi znanstveni tim. "Povezanost depresije i raka dojke značajnija je što je razdoblje praćenja dulji".

U istraživanju objavljenom u znanstvenom časopisu Clinical Practice and Epidemiology in Mental Health, nizozemski istraživači sa Sveučilišta u Maastrichtu navode da su do navedenog zaključka došli nakon istraživanja podataka iz 13 studija koje su uključivale više od 127.000 pacijentica.

Znanstvenici su temeljem 8 kompletiranih studija izračunali, da je relativni rizik pojavnosti raka dojke kod depresivnih žena veći za 19%, a nakon korekcije podataka za druge kočimbenike ovo povećanje se smanjilo na 12%.

Temeljem 7 heterogenih studija, nije nađena statistički značajna povezanost između depresije i raka dojke. No međutim, analiza podskupina s razdobljem praćenja od najmanje 10 godina pokazala je statistički značajnu povezanost. Tako je rak dojke bio 2.50 puta češći u žena s depresivnim simptomima.

"Podatci dostupni u ovom trenutku, ne mogu sa sigurnošću pretkazati mogući utjecaj depresije i uporabe antidepresivnih lijekova na pojavnost malignog oboljenja", bilježe nizozemski autori.

"Aktualne spoznaje u ovom trenutku još uvijek ne mogu pretočiti ove rezultate u preventivne postupke i intervenciju," zaključak je znanstvenika.


Clin Prac Epid Mental Health 2007.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve