Datum zadnje izmjene: 30. 01. 2020.

Nova saznanja, upravo iznesena na 19. godišnjem znanstvenom skupu američkog udruženja za hipertenziju ukazuju kako pacijentice s dijabetesom melitus tip 1 koje uzimaju oralnu kontracepciju imaju povišeni rizik obolijevanja od bubrežnih bolesti.

"Rizik javljanja proteinurije kod dijabetičnih pacijentica koje ne uzimaju oralnu kontracepciju iznosi oko 2%.

Među pacijenticama koje uzimaju oralnu kontracepciju bjelančevine u urinu našle su se kod 18% ispitanica", iznijeli su na skupu znanstvenici iz Bostona (Brigham and Women's Hospital in Boston, Massachusetts).

Međutim, znanstvenici opominju da ovi podaci koji upućuju na povezanost uporabe oralne kontracepcije i oštećenja bubrežne funkcije nisu poziv pacijenticama na prestanak uzimanja kontracepcijskih pilula.

"Nastupanje trudnoće u populaciji ovih pacijentica niti u kojem slučaju nije bez rizika", dodaju istraživači.

"Liječnici i njihove pacijentice morati će u svakom pojedinačnom slučaju odvagati rizike koje bi nosila trudnoća i rizik nefropatije.

Upotreba oralne kontracepcije kod dijabetičnih pacijentica svakako zahtijeva dodatna ispitivanja".

Američki znanstvenici su zajedno s kolegama iz Danske pratili 114 pacijentica s dijabetesom melitusom tip 1 u periodu između 1984. - 2000. godine.

Među njima, oralnu kontracepciju nije nikada uzimala 81 pacijentica, dok su 33 pacijentice koristile pilule. Pacijentice koje su rabile oralnu kontracepciju, u prosjeku su pilule uzimale 8.4 godina.

Ranija istraživanja koja su uključivala zdrave pacijentice pokazala su da je upotreba oralne kontracepcije, osobito treće generacije, povezana s aktivacijom renin-angiotenzinskog sustava, te može rezultirati stresnom reakcijom bubrega.

Dok je razina estrogena u svim kontracepcijskim pilulama koje su koristile danske pacijentice bila vrlo slična, znatno su se razlikovale vrsta i količina gestagenske komponente pilula.

"Nisu svi gestageni jednaki", zaključak je rasprave u nastavku na prikaz studije, s pretpostavkom kako ključnu ulogu u ovoj interakciji igraju tip gestagena kao i sastav kontracepcijskih pilula.

 

ASH 19th Annual Scientific Meeting: OR26. Presented May 20, 2004.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve