Datum zadnje izmjene: 18. 01. 2020.


Ako je potrebno više podataka kako bi uvjerili trudnice i njihove partnere na prestanak pušenja, mogli bi pripomoći i rezultati nove studije koji ukazuju na povezanost između izloženosti duhanskom dimu u maternici i dijabetesa.

Istraživači sa Sveučilišta Davis i Berkeley u Kaliforniji, i neprofitni Zavod za javno zdravstvo kažu da njihov rad pokazuje da su djeca izložena dimu cigareta, tijekom prenatalnog života u maternici imaju predispoziciju za nastanak dijabetesa u odrasloj dobi.

Studija je pokazala da su žene čije su majke pušile tijekom trudnoće imale dva do tri puta veću vjerojatnost nastanka dijabetes u odrasloj dobi. Kad je tijekom trudnoće pušio i otac, rizik nastanka dijabetesa je za kćer bio još i veći. Veza s pušenjem oca, međutim, nije bio jaka kao povezanost pušenja majke, rekli su autori, što znači da je potrebno više istraživanja kako bi se utvrdio stupanj rizika izloženosti očevima koji puše tijekom trudnoće.

"Naši rezultati su u skladu s idejom da gestacijska izloženost kemijskim promjenama okoliša može doprinijeti razvoju zdravlja i bolesti", rekao je glavni autor Michele La Merrill, PhD, u priopćenju.

Korelacija između pušenja i dijabetesa utvrđena je analizom podataka 1,800 kćeri žena koje su sudjelovale u istraživanju dječjeg zdravlje i razvojnim studijama, u okviru projekta Zavoda za javno zdravstvo. Studija nije utvrdila stvarnu uzročnost, ali je još jedan podatak koji pokazuje ostatnu štetnost pušenja tijekom trudnoće.

"Otkrili smo da je pušenje roditelja samo po sebi faktor rizika za dijabetes, neovisno o pretilosti ili porođajnoj težini," rekao je La Merrill. "Ako roditelj puše, niste zaštićeni od dijabetesa samo zato što ste mršavi."

Studija je objavljena u časopisu "Journal of Developmental Origins of Health and Disease".

 

 

 

Ključne točke:

 

 

 

 

  • Žene koje puše tijekom trudnoće stavljaju svoje nerođeno dijete u skupinu s povećanim rizikom za nastanak dijabetesa u odrasloj dobi.
  • Roditelj koji puši za vrijeme trudnoće je neovisan čimbenik rizika za dijabetes kasnije u životu, bez obzira na porođajnu težinu ili indeks tjelesne mase u odrasloj dobi.

 

 

OB.GYN.net


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve