Datum zadnje izmjene: 29. 01. 2020.

Rektalna primjena diklofenaka učinkovito smanjuje bol u predjelu međice nakon porođaja, a njegova primjena je sigurna, rezultati su istraživanja objavljenog u British Journal of Obstetrics and Gynecology.

Australski znanstvenici sa Sveučilišta u Adelaideu, ispitivali su u randomiziranoj, dvostruko-slijepoj studiji učinkovitost rektalne primjene diklofenaka, lijeka iz skupine nesteroidnih protuupalnih lijekova, na smanjenje boli nakon traume u predjelu međice nastale tijekom porođaja.

Istraživanjem su bile obuhvaćene 133 rodilje s rascjepom međice drugog ili višeg stupnja ili epiziotomijom koje su primale diklofenak ili placebo čepiće.

Liječenje je uključivalo primjenu dva čepića koja su sadržavala po 100 mg diklofenaka ili dva placebo čepića. Prvi čepić je primijenjen nakon završenog šivanja rascjepa ili reza na međici, a drugi čepić 12 do 24 sata nakon porođaja.

Sve pacijentice su potom 24 do 48 sati nakon porođaja popunile upitnik o procjeni boli (Short Form McGill Pain Questionnaire) kako bi se ispitao stupanj učinkovitosti terapije.

Kompletiranje liječenja nije se bitno razlikovalo između dvije grupe ispitanica. U skupini rodilja koje su primale diklofenak, 44 ispitanica (70%) su uzele oba čepića, u usporedbi s 45 ispitanica (71%) iz placebo skupine.

Rodilje koje su primale diklofenak bile su statistički značajno zadovoljnije i manje su osjećale bol tijekom prvih 24 sata za vrijeme šetanja, sjedenja i osobito mokrenja ili defekacije. Nije bilo razlike u osjećaju boli između dvije skupine pacijentica 48 sati nakon porođaja.

Rodilje koje uzimale diklofenak bile su mnogo zadovoljnije i lakše su podnosile bol, a rektalni put primjene analgetika je naišao na visoko odobravanje, navode istraživači.

Primjena čepića diklofenaka s ciljem smanjenja perinealne boli nakon porođaja nudi "jasnu prednost", zaključak je australskih znanstvenika.


BJOG 2004;111:1059-1064.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve