Datum zadnje izmjene: 01. 02. 2020.

Čini se da je rizik nastanka shizofrenije četverostruko povećan u djece majki s povišenim krvnim tlakom, a koje su tijekom trećeg tromjesečja trudnoće liječene diureticima - lijekovima koji pospješuju izlučivanje tekućine.

Danski znanstvenici napominju kako su već ranije studije pokazale povezanost između preeklampsije i pojave shizofrenije u potomaka, pri čemu se pretpostavlja kako neravnoteža elektrolita ili smanjenje volumena tkivne tekućine koji nastaju uslijed uporabe diuretika mogu utjecati na razvitak fetalnog živčanog sustava.

U ispitivanju povezanosti shizofrenije i uporabe diuretika tijekom trudnoće korišteni su podaci iz projekta Copenhagen Perinatal Cohort, pri čemu su identificirane 84 osobe rođene između 1959. i 1961. godine, a koje su oboljele od shizofrenije u razdoblju do 1994. godine (1,1% od ukupno 7.866 ispitanika).

Multipla logistička regresijska analiza pokazuje kako su majčina shizofrenija, liječenje s diureticima tijekom trećeg tromjesečja trudnoće, kao i majčina hipertenzija, neovisni rizični faktori za nastanak shizofrenije kod potomstva.

Rizik nastanka shizofrenije kod osoba čije su majke tretirane diureticima tijekom trećeg tromjesečja trudnoće zbog hipertenzije bio je četverostruko povećan.

Znanstvenici ukazuju kako vjerojatno razlike u težini majčine hipertenzije mogu objasniti različite učinake diuretika.
Ipak, u interpretaciji rezultata ove studije ukazuju na oprez.
 

Am J Psychiatry 2003; 160: 464-468


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve