Datum zadnje izmjene: 28. 01. 2020.

Dobroćudne ciste jajnika ne povisuju rizik nastanka raka dojke, rezultat je meta-analize provedene u Italiji i Švicarskoj. Znanstvenici navode da je nalaz dobroćudnih cista jajnika upravo suprotno, povezan s 30% manjim rizikom pojavnosti raka dojke.

Dobroćudne ciste jajnika povezane su s neplodnosti i nepravilnostima menstruacijskog ciklusa, navode istraživači u znanstvenom časopisu International Journal of Cancer. Temeljem tih nalaza, pretpostavljeno je kako bi ciste jajnika mogle uzrokovati oscilacije razine spolnih hormona što bi moglo utjecati na rizik pojavnosti raka dojke.

Dosadašnja ispitivanja nisu uspjela niti potvrditi, niti pobiti navedenu pretpostavku. Stoga je italijanski znanstveni tim iz Instituto di Ricerche Farmarmacologiche Mario Negri, Milano sakupio podatke iz dva klinička istraživanja provedena u Italiji između 1983. i 1991. godine, kao i između 1991. i 2001. godine, te podatke iz istraživanja provedenog između 1992. i 2001. godine u Švicarskoj.

Ispitivanjem je obuhvaćeno 6.315 pacijentica s rakom dojke i 6.315 kontrolnih ispitanica koje su u isto vrijeme bile hospitalizirane iz različitih drugih razloga. Ispitanice su tijekom boravka u bolnici intervjuirane glede sociodemografskih, menstruacijskih i reprodukcijskih čimbenika, te ranije pojavnosti dobroćudnih cista jajnika.

Analizom podataka nađena je ranija pojavnost dobroćudnih cista jajnika kod 4.9% pacijentica s rakom dojke i 6.6% pacijentica iz kontrolne skupine, navode talijanski znanstvenici.

Ova inverzna povezanost između pojavnosti raka dojke i ranijeg nalaza dobroćudnih cista jajnika bila je najsnažnija u skupini žena s atipičnim menstruacijskim ciklusima i niskim body mass indexom, kod žena koje nikada nisu koristile oralnu kontracepciju, kao i kod operiranih pacijentica kod kojih su odstranjeni maternica i jajnici.

Ova povezanost se nije mijenjala niti nakon korekcije podataka za starosnu dob pri prvoj menstruaciji, paritet, starosnu dob pri menopauzi, kao i obiteljskoj pojavnosti raka dojke.

"Premda neki hormonski korelati vezani uz ciste jajnika mogu igrati ulogu u nastanku raka dojke, biološko objašnjenje ove povezanosti je još uvijek nejasno", zaključak je znanstvenog tima.
 

Int J Cancer 2006;119:1679-1682.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve