Datum zadnje izmjene: 04. 02. 2020.

Dojenje je protektivni faktor i reducira nastanak raka dojke u žena ispod 40 godina, a vjerojatno i kod starijih žena - rezultat je studije islandskih znanstvenika, kao i priopćenje udruženja za borbu protiv raka (Cancer Society).

Ova studija je uključivala 80.000 žena, praćenih u okviru akcije ranog otkrivanja raka dojke između 1979. i 1995. godine. Znanstvenici su u okviru studije uspoređivali ponašanje u svezi dojenja kod 993 pacijentice kod kojih se razvio rak dojke i 9.729 kontrolnih slučajeva, gotovo istovjetnih ostalih značajnih obilježja, odnosno rizičnih faktora.

84 pacijentice koje su dobile rak dojke bile su mlađe od 40 godina u trenutku postavljanja dijagnoze, a izravna komparacija i analiza pacijentica koje nisu dobile rak dojke pokazuje inverznu asocijaciju između trajanja dojenja i nastanka raka dojke, odnosno sniženje rizika nastanka raka dojke za oko 30% u žena koje su dojile.

U ostalih pacijentica je također nađena negativna asocijacija nešto slabijeg trenda. Pozitivan utjecaj dojenja i smanjeni rizik od nastanka raka dojke se održava ukoliko je žena bilo kada u svom životu dojila.

Autori sugeriraju potrebu provođenja daljnih studija i definiranje utjecaja dojenja kod pacijentica s genetski povišenim rizikom za nastanak raka dojke.
 

Am. J Epidemiol 2001 Jul 1; 154 (1):37-42

 

dr.Vesna Harni
  Novosti - Sve