Datum zadnje izmjene: 11. 04. 2024.


Nove majke s multiplom sklerozom (MS) imaju manju vjerojatnost da će imati recidiv u roku od 6 mjeseci od porođaja ako isključivo doje svoje bebe najmanje 2 mjeseca, pokazali su rezultati prospektivne studije s 201 ženom objavljenom na internetu u „JAMA Neurology“. "Naši rezultati pokazuju da žene s multiplom sklerozom treba podržati ako žele isključivo dojiti jer je jasno da to ne povećava rizik od postporođajnog recidiva. Povratak bolesti u prvih 6 mjeseci nakon porođaja se može umanjiti isključivo dojenjem, ali kada se uvede dohrana, veća je vjerojatnost da se bolest vrati ", napisali su Dr Kerstin, „Ruhr-University Bochum“ (Njemačka) i njezini kolege.

Pitanje učinka dojenja na postporođajni povratak multiple skleroze je bilo kontroverzno. Neke studije su otkrile da bi isključivo dojenje barem prva 2 mjeseca moglo biti korisno, dok su druge studije navele "da dojenje ugrubo" ima zaštitni učinak. 201 žena u studiji je imala recidiv MS za medijan od oko 4,5 godina i dobrovoljno su uključene tijekom trudnoće u Njemački registar MS i trudnoće. Ispunili su niz upitnika tijekom trudnoće i prve godine nakon porođaja. Sveukupno, 120 žena (59,7%) je dojilo isključivo najmanje 2 mjeseca; 42 (20,9%) je imalo kombinaciju dojenja s dohranom unutar prva 2 mjeseca; i 39 (19,4%) nije dojilo; 178 (88,6%), je uzimalo terapiju prije trudnoće, najčešće glatiramer acetat ili interferon beta.

Od 81 žena koje nisu dojile ili su dohranjivale uz dojenje, 31 (38,3%) je imalo MS relaps unutar prvih 6 mjeseci nakon porođaja, u usporedbi sa 29 žena (24,2%) od 120 koje su isključivo dojile svoju djecu (RI 1,70; 95% interval pouzdanosti, 1,02-2,85; p = 0,04). Istraživači su opisali da isključivo dojenje djeluje kao "skromno učinkoviti tretman s prirodnim završetkom." "Tijekom isključivog dojenja, potisnuto je pulsirajuće oslobađanje gonadotropin-oslobađajućeg hormona i luteinizirajućeg hormona zajedno s odgovarajućim suzbijanjem rasta folikula jajnika što rezultira amenorejom i anovulacijom zbog dojenja. Nedugo nakon što se učestalost dojenja reducira (jednom ili dva puta dnevno zamjena dojenja obrokom je dovoljno da se prekine ovaj ciklus), aktivnost jajnika se nastavlja s povratkom menstruacije, " napisali su Dr. Hellwig i njezini suradnici.

Oni također nagađaju da su "hormonalne promjene koje vode do anovulacije mogle odigrati ključnu ulogu jer žene s MS imaju manju vjerojatnost da će dobiti dijagnozu tijekom anovulacijskih godina (djetinjstva ili nakon menopauze) i utvrđeno je da žene s MS imaju veću vjerojatnost da će doživjeti povratak bolesti neposredno prije menstruacije. " Prosječna dob u studiji je bila oko 31 godinu, ali žene koje su isključivo dojile su bile starije od svojih vršnjakinja i imale su manju vjerojatnost da su primile terapiju prije ili u trenutku začeća. Prva menstruacija nakon porođaja kod žena koje su isključivo dojile je došla u medijanu od 185 dana naprema 64 dana za druge žene. "U ovom istraživanju smo zapazili da je raniji povratak menstruacije bio povezan s većim rizikom od povratka bolesti u prvih 6 mjeseci nakon porođaja," napisali su autori.

 

JAMA Neurol. 2015. DOI: 10,1001 / jamaneurol.2015.1806


Poliklinika Harni
  Novosti - Sve