Datum zadnje izmjene: 16. 01. 2020.


Neonatalni lupus se može razviti čak i ako novorođenče ne naslijeđuje urođenu genetičku osjetljivost prema autoimunim oboljenjima od majke, navodi se u kalifornijskoj studiji.

Autori su opisali slučaj inače zdravog novorođenčeta, djevojčice stare 4 tjedna, iz donešene terminske trudnoće azijsko-američkog para, s pojavom diskoidnih plakova na licu. Dijagnostička biopsija kojom je uklonjen plak pokazala je "vakuolarni interfazni dermatitis koji prekriva guste dermalne infiltrate sastavljene od neutrofila limfocita i histiocita, koja podržava dijagnozu neonatalnog lupusa," napisali su u prikazu slučaja koji je objavljen u aktualnom broju znanstvenog časopisa "JAMA Dermatology".

Ono što slučaj čini neuobičajenim je da je beba začeta IVF postupkom u kojem je korištena jajna stanica donorice koja nije u srodstvu s majkom i očeve sperme. Gestacijska majka, koja je bebu iznijela do termina, imala je 10-godišnju povijest Sjörgren-ovog sindroma i imala je pozitivna protutijela anti-Ro/SSA i anti-La/SSB, koja su povezana s ovim sindromom. Nakon liječenja, simptomi su se kod djevojčice povukli a u dobi od jedne godine kožne lezije su se potpuno povukle bez ožiljaka.

"Opisali smo prvi slučaj, koliko mi znamo, kožnih manifestacija neonatalnog lupusa eritematozusa (NLE) koji je nastao nakon postupka umjetne oplodnje u kojem je korištena zdrava jajna stanica donorice, a gestacijska majka je imala povijest autoimunog oboljenja," zabilježili su autori.

"Ovaj slučaj, u kombinaciji s javljanjem klasičnih kožnih znakova, mogao bi ukazivati da se puni spektar NLE manifestacija može javiti i u odsutnosti autoimunih oboljenja kod majčinog genetičkog donora," napisali su.

Koautorica Dr. Ann Marqueling je rekla, "Nadamo se podići svijest o tome da se neonatalni lupus može razviti i u ovim jedinstvenim okolnostima u kojima dijete ne naslijeđuje genetički materijal od gestacijske majke. Ovo može pomoći ranijem prepoznavaljnju znakova neonatalnog lupusa, što može omogućiti raniji monitroing i ranije liječenje."

"Svaku buduću majku s autoimunim oboljenjem vezivnog tkiva u anamnezi i nalazom odgovarajućih IgG autoantitijela, treba savjetovati da se neonatalni lupus može javiti, premda je rizik relativno nizak, čak i ako se koristi donirana jajna stanica na način na koji nastaje i u spontanoj trudnoći."

Dr. Marqueling je također rekla da misli kako "ovaj jedinstveni slučaj naglašava potencijalnu ulogu "in utero" okoliša, koji u kombinaciji s majčinim autoantitijelima može igrati ulogu u nastanku neonatalnog lupusa, a da je vjerojatno okolišni milje jako važan za razumijevanje moguće podležeće genetičke predispozicije."

Komentirajući članak, Dr. Daniel Aires, dermatolog sa Sveučilišne bolnice Kansas, Kansas City, je primijetio, "Poznato je da anti-Ro antitijela koja su povezana s lupusom prolaze posteljičnu barijeru. Stoga, trudnica koja ima ova protutijela u svojoj krvi može prenijeti neonatalni lupus svojem nerođenom djetetu. Aktualno izviješće pokazuje da se to može dogoditi čak i ako majka i dijete koje nosi nisu genetički povezani."

Kao i Dr. Marqueling, Dr. Aires je preporučio savjetovanje o mogućem riziku majkama koje imaju anti-Ro antitijela, dodajući da se "prema novim preporukama trudnicama s nalazom anti-Ro antitijela preporučuju češći ultrazvučni pregledi i fetalna ehokardiografija počevši od 16. tjedan trudnoće."

 

SOURCE: bit.ly/1U7GNuu
JAMA Dermatol 2016.dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve