Datum zadnje izmjene: 14. 12. 2023.


Dva dugotrajna reverzibilna kontracepcijska sredstva, levonorgestrel intrauterini sustav (LNG-IUS) i etonogestrel (ENG) subdermalni implantat, se dobro podnose a povezani su s malim brojem nuspojava, pokazuju rezultati retrospektivne studije objavljene online u časopisu "American Journal of Obstetrics and Gynecology". Istraživanje je također pokazalo da 88% tinejdžerica koje koriste jednu ili drugu vrstu kontracepcije je koriste najmanje 12 mjeseci.

Dr. Abbey B. Berenson, profesor opstetricije i ginekologije i direktor Centra za interdisciplinarna istraživanja ženskog zdravlja sveučilišta u Texas Medical Branch u Galvestonu i koautor studije je utvrdila da je u 2009.g. relativno mali broj američkih žena koristilo dugotrajnu reverzibilnu kontracepciju, i to manje od 1% žena koje su koristile kontracepciju su koristile ENG implantate u 2009.g., dvije godine nakon njihovog uvođenja.

Da bi usporedili upotrebu i komplikacije dviju takvih metoda kontracepcije, istraživači su pregledali potraživanja zdravstvenih osiguranja od 2007.-2011.g., nađeno je 79.920 žena koje su koristile LNG-IUD i 7374 koje su imale implantat a koje su imale osiguranje za narednu godinu.

Žene su bile u dobi od 15 do 44 godina, s prosječnom dobi od 31,6 godina kod žena koje su koristile koriste LNG-IUD i 24,1 godina kod žena koje su koristile implantat. Nekih 83% do 88% žena je koristilo intrauterini uložak najmanje 12 mjeseci. Inserciju intrauterinog uloška najčešće su radili ginekolozi. Učestalost implantata se peterostruko povećala u prve 4 godine njihovog izlaska na tržište u usporedbi sa stabilnom stopom insercija IUD u odnosu na isto razdoblje pa su autori naveli da "postoji potreba za dodatnom edukacijom liječnika i pacijentica o sigurnosti propisivanja modernih lUD kod žena koje nisu još rađale."

ENG implantati, koji imaju stopu neuspjeha od otprilike 0%, su bili više popularni među mlađim ženama, sa 60%-tnim korištenjem kod žena u dobi od 24 godina ili mlađim. Žene u dobi od 25 do 44 godina s implantatima su imale veću vjerojatnost da će imati obilniju menstruaciju, krvarenja iz maternice ili cervicitise. Bila je velika vjerojatnost da će implantat biti uklonjen u roku od 30 dana od posjeta liječniku nakon pregleda zbog abnormalnog krvarenja, izvijestili su istraživači.

LNG-IUS su češće koristile žene u dobi od 25 do 44 godina, a žene u dobi od 24 godina ili mlađe su imale veću vjerojatnost da će se odlučiti za LNG-IUD u roku od 8 tjedana od poroda. Rano uklanjanje je bilo češće kod žena čija je LNG-IUD umetnuta u klinici (18,7%), u usporedbi s umetanjem koje je obavio specijalist (16,3%), opstetričar-ginekolog (11,3%), odnosno liječnik opće medicine (11,2% ).

Ozbiljne komplikacije su bile rijetke s obje metode, manje od 1% žena je imalo zdjeličnu upalnu bolest. Prema autorima, najčešća komplikacija je je bila neregularno krvarenje kao što je metroragija ili nepravilnost menstrualnog ciklusa.

Dr. Berenson i kolege sugeriraju da bi liječnici prije implantacije trebali savjetovati svoje pacijentice o mogućnosti abnormalnog krvarenja i ponuditi liječenje poput traneksamične kiseline, mifepristona u kombinaciji s estrogenom i doksiciklinom, prema potrebi.

"Zaključili smo da se obje metode dobro podnose kod žena svih dobi s malo nuspojava i da je stopa korištenja ove vrste kontracepcije premašila druge metode kontracepcije," zaključili su dr. Berenson i kolege. "Rezultati ove izravne usporedbe će pomoći zdravstvenim djelatnicima da bolje savjetuju svoje pacijentice o prednostima obje vrste dugotrajne reverzibilne kontracepcije, kao što će pomoći i pacijenticama izabrati kontracepciju koja najbolje ispunjava njihove potrebe."

 


Am J Obstet Gynecol. Objavljeno online, 2014.


Poliklinika Harni
  Novosti - Sve