Datum zadnje izmjene: 23. 05. 2022.


Liječnici ne bi trebali davati trudnicama infuzije magnezij sulfat mimo postojećih uputa (op.prev "off-label use" propisivanje lijeka za stanja različita od onih za koje je regulatorno tijelo dalo odobrenje s obzirom na indikaciju, trajanje liječenja ili dozu lijeka) s ciljem zaustavljanja prijevremenog porođaja u periodu dužem od pet do sedam dana, jer to dovodi do niskih vrijednosti kalcija u fetusa i abnormalnosti kostiju fetusa, objavila je FDA.

Davanje magnezij sulfata u infuziji odobren0 je od strane FDA za sprečavanje epileptičkih napadaja u preeklampsiji i za kontrolu napadaja u eklampsiji.

Agencija za hranu i lijekove upozorenje zasniva na 18 prijavljenih slučajeva koštanih abnormalnosti u djece rođenih od majki koje su primale injekcije magnezij sulfata za zaustavljanje prijevremenog porođaja.

Fetusi su bili izloženi lijeku prosječno 10 tjedana. Prema objavljenim istraživanjima, u novorođenčadi se razvila osteopenija i prijelomi kostiju, stanja koja su prolazne naravi.

Epidemiološke studije "pokazuju povezanost primjene magnezij sulfata kod trudnice tijekom 5-7 dana i pojave neonatalne hipokalcemije i koštanih abnormalnosti". Dugotrajni učinci izlaganja lijeku nisu za sada jasni, jer u mnogim epidemiološkim studijama nedostaju podaci o praćenju. U jednom od istraživanja koštani problemi koji su postojali pri rođenju nisu se pokazali radiološkom obradom u djece dobi od jedne i tri godine.

FDA nema podatak mogu li koštani problemi nastati nakon izlaganja magnezij sulfatu u periodu kraćem od 5-7 dana.

FDA revidira upute za primjenu injekcija magnezij sulfata kako bi se zabilježio rizik od produljene primjene lijeka i dao podatak da potencijalne dobrobiti od korištenja lijeka u trudnica u nekim situacijama mogu nadvladati rizike.

Liječnicima se savjetuje da propisivanje lijekova za zaustavljanje prijevremenog porođaja bude rezervirano za bolničke liječnike. Ukoliko liječnici odluče propisati magnezij sulfat trudnici za zaustavljanje prijevremenog porođaja, trebaju obavijestiti trudnicu o mogućim štetnim posljedicama

lijeka za fetus.
 

Reuters Health, 2013.


 
  Novosti - Sve