Datum zadnje izmjene: 23. 05. 2022.


Oko 50% trudnoća u SAD i dalje su neplanirane, što dovodi do velikog broja namjernih pobačaja i brojnih neželjenih posljedica na zdravlje žene i njenog potomstva.

Rezultati posljednjeg istraživanja nazvanog Contraceptive Choice Project, objavljeni su u časopisu New England Journal of Medicine i rasvjetljavaju visoku učinkovitost dugodjelujuće reverzibilne kontracepcije u sprječavanju neželjenih trudnoća u SAD.

Pojam „dugodjelujuća reverzibilna kontracepcija“ odnosi se na intrauterine uloške (spirale) i kontracepcijske implantate.

The Contraceptive Choice Project obuhvatio je žene dobi 15-45 godina iz St. Louisa u državi Missouri koje su trebale kontracepciju. Žena je mogla besplatno izabrati kontracepciju, a većina se odlučila za dugodjelujuću zaštitu. Izvješće je dalo podatke za 7406 žena koje su koristile pilule, naljepke, kontracepcijski prsten, spiralu, implantat ili depo medroksiprogesteron acetat u obliku injekcija (DMPA).

Među ženama koje su koristile kontracepcijske pilule, naljepak (flaster) ili prsten, stopa trudnoće bila je 4.55 na 100 ženskih godina. Ta je stopa bila 22-puta veća nego kod promatranih žena koje su koristile IUD ili implantat, u kojih je stopa bila 0.27 na 100 ženskih godina. Slična niska stopa trudnoće zabilježena je kod žena koje su koristile DMPA i svaka 3 mjeseca dobivale ovu injekciju. Žene mlađe od 21 godine koje su koristile kontracepcijske pilule, flastere ili prsten, imale su stopu neželjenih trudnoća dvaput veću u odnosu na starije ženama koje su koristile iste metode zaštite. Nasuprot tome, neovisno o dobi, stopa trudnoća bila je niska u žena koje su koristile dugotrajne metode kontracepcije.

Ovi značajni podaci iz Contraceptive Choice Projecta pokazuju da je dugodjelujuća reverzibilna kontracepcija moćno sredstvo koje pomaže ženama smanjiti rizik neželjene trudnoće i namjernih pobačaja na najmanju moguću mjeru i da će žene izabrati te metode ukoliko su im dostupne.

Kada savjetujemo žene koje traže kontracepciju, trebamo dati i podatke o ograničenjima kratkodjelujućih metoda. Kao prvi izbor treba ponuditi dugodjelujuću kontracepciju, uključujući IUD, implantat i injekcije DMPA. Kratkodjelujuće metode kao što su kontracepcijske pilule, naljepci i prsten treba dati ženama koje ne žele dugotrajne metode zaštite ili koje nemaju financijskih mogućnosti.

 

 

Medscape Medical News

  Novosti - Sve