Datum zadnje izmjene: 17. 01. 2020.


Cervikalna duljina je umjereno značajna u predviđanju početka poroda kod trudnica u 38 ili 39 tjednu trudnoće, prema sustavnom pregledu i meta-analizi.

Dr. G. Saccone, iz Odjela za neuroznanost, reproduktivne znanosti i stomatologiju na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Napulju Federico II u Italiji, i njegovi kolege objavili su svoje rezultate u 'BJOG'.

"Do sada su podaci o zadnjoj menstruaciji i prvom točnom ultrazvučnom pregledu predstavljali dvije važne metode za procjenu gestacijsku dob i datum poroda", napisali su istraživači. "Ipak, samo 5% žena se porodi na izračunati termin porođaja. Kliničar trenutno ima malo mogućnosti za predviđanje hoće li se poroditi žena "u terminu", npr. 38 ili 39. tjedana."

Meta-analiza je uključivala pet studija koje su procjenjivale vrijednost ultrazvučnog mjerenja cervikalne duljine u predviđanju poroda. Studije nisu stratificirale podatke po paritetu ili gestacijskoj dobi, tako da znanstvenici nisu bili u mogućnosti izvršiti analizu za ove podskupine.

Osjetljivost ultrazvučno izmjerene cervikalne duljine od 30 mm za predviđanje spontanog poroda u roku od 7 dana bila je u rasponu od 46% do 80%, a specifičnost u rasponu od 40% do 86%. Pojedinačno su osjetljivost i specifičnost iznosili 64%, 58% - 69% i 60%.

Pozitivna prediktivna vrijednost bila je 71%, a negativna prediktivna vrijednost bila je 64%. Odgovarajući pozitivni omjer vjerojatnosti bio je 2,30, a negativan omjer vjerojatnosti bio je 0,50. Dijagnostička točnost bila je umjeren; površina ispod krivulje dijagnostičke točnosti ultrazvučno izmjerene cervikalne duljine manje od 30 mm za predviđanje spontane pojave porođaja u roku od 7 dana bila je 0,8.

Osjetljivost je bila bolja kod ultrazvučno duljeg cerviksa, a specifičnost je rasla s kraćim ultrazvučno izmjerenim cerviksom. Za žene s ultrazvučnom duljinom cerviksa od 30 mm, vjerojatnost porođaja u roku od 7 dana, bila je manja od 50% (pozitivna prediktivna vrijednost 41,7%), dok žena s ultrazvučnom duljinom cerviksa od 10 mm ima više od 85% šanse za porođaj u roku od 7 dana (pozitivna prediktivna vrijednost 85,7%).

Ultrazvučno mjerenje cervikalne duljine može biti korisno u visokorizičnim situacijama, kao što su, kada je predviđanje potrebe "in utero" transporta trudnice u ustanovu s intenzivnom jedinicom neonatalne skrbi ili kada postoji opasnost mrtvorođenosti a ultrazvučna duljina cerviksa ukazuje da porod vjerojatno neće započeti spontano.

"Ultrazvučna duljina cerviksa kao test probira za očekivani termin spontanog poroda može se najbolje promatrati u žena koje će imati najviše koristi od ovog testa," navode autori.

"Cervikalna duljina mjerena transvaginalnim ultrazvuka u terminu kod jednoplodnih trudnoća, koja se lako izvodi, može se koristiti za predviđanje spontanog poroda", zaključuju autori. "Neke žene i njihovi liječnici mogu imati koristi od poznavanja termina poroda prema ultrazvučnoj cervikalnoj duljini kako bi točnije planirali porod. Obzirom na ograničenja ove meta-analize, za potvrdu naših rezultata potrebna su buduća klinička istraživanja sa stratifikacijom prema dobi trudnoće i paritetu."

 


BJOG. Published online, 2015.dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve