Datum zadnje izmjene: 13. 01. 2020.


Žene s karcinomom dojke koje spavaju devet sati noću imaju veću vjerojatnost za smrt od bolesti nego bolesnice koji imaju osam sati odmora, navodi se u studiji.

U usporedbi sa ženama koje spavaju osam sati noću, žene koje su spavale najmanje devet sati su imale 46 posto veću vjerojatnost da će umrijeti od karcinoma dojke, pokazalo je istraživanje. Nakon 30 godina praćenja žene koje su dulje spavale su također imale 34 posto veću vjerojatnost da će umrijeti od drugih uzroka.

"Trajanje spavanja, ali i promjene trajanja spavanja prije i poslije dijagnoze, kao i redovite poteškoće sa uspavljivanjem ili buđenje tijekom noći se također mogu povezati s mortalitetom kod žena s rakom dojke", rekla je autorica studije Claudia Trudel-Fitzgerald iz Harvard TH Chan School of Public Health u Bostonu.

"S obzirom da je dugotrajnije spavanje povezano s mortalitetom kod žena bez raka kao i kod pacijentica s karcinomom dojke u nedavnim istraživanjima, uključujući naše, moguće je da odnos trajanja spavanja i preživljenja postoji i za druge vrste raka" napisala je Trudel-Fitzgerald. "Međutim, potrebna su daljnja istraživanja."

Za potrebe studije su istraživači analizirali podatke o trajanju spavanja nakon dijagnoze kod 3.682 žena s karcinomom dojke. Također su analizirali trajanje spavanja prije dijagnoze u skupini od 1.949 žena i poteškoće sa spavanjem nakon dijagnoze u skupini od 1.353 žena.

U vrijeme dijagnoze su žene bile stare u prosjeku oko 65 godina, a većina je imala I. ili II. stadij tumora.

Barem polovica žena u studiji je još uvijek bila živa 11 godina nakon dijagnoze.

Tijekom studije je bilo 976 smrtnih slučajeva, uključujući 412 uzrokovanih rakom dojke, navode istraživači u "British Journal of Cancer".

U podskupini žena za koje su postojali podatci o trajanju spavanja prije dijagnoze, dulje spavanje nakon dijagnoze je bilo povezano s 35 posto većom vjerojatnosti smrti od svih uzroka i 29 posto većom vjerojatnosti smrti od raka dojke.

U skupini pacijentica za koje su postojali podatci o poteškoćama u spavanju, istraživači su otkrili da su žene koje su redovite teško zaspale ili se budile po noći imale 49 posto veću vjerojatnost da će umrijeti od svih uzroka nego žene koje rijetko ili nikada nisu imale ove probleme.

Studija nije imala kontrolnu skupinu koji bi dokazala da vrijeme utrošenog spavanja izravno utječe na preživljavanje nakon dijagnoze raka dojke.

Druga ograničenja studije uključuju njezino oslanjanje na žene da se točno sjete i izvjeste o trajanju i kvaliteti spavanja, napominju autori. Također je moguće da rak dojke pridonosi problemima spavanja, a ne poteškoćama u spavanju, povećavajući vjerojatnost smrtnosti nakon dijagnoze raka, ističu istraživači.


 

IZVOR: http://go.nature.com/2pasqsh

Br J Cancer 2017.
:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni
  Novosti - Sve