Datum zadnje izmjene: 14. 01. 2020.


Elektivni carski rez povećava rizik za astmu kod djece u predškolskoj dobi, navodi se u prospektivnoj analizi devet europskih grupa.

"Ti su podaci važni s obzirom na povećanu stopu carskog reza, osobito u zapadnim zemljama", izjavila je autorica studije, Dr. Franca Rusconi iz "Meyer Children's Hospital" u Firenci, Italija.

Znanstvenica je predstavila rezultate na Međunarodnom kongresu Europskog udruženja za respiratorne bolesti 2016.g. Komentari publike nakon prezentacije su bili su većinom protiv uzročnosti.

Analiza je uključila 67,613 djece od 5 do 7 godina starosti. Stopa astme kod djece školske dobi je bila u rasponu od 3,3% do 11,3%.

Stopa carskog reza je bila u rasponu od 9,4% do 37,5%, a stopa elektivnog carskog reza u rasponu od 4,7% do 17,8%.

Rizik za astmu je bio veći kod djece koja su rođena elektivnim carskim rezom nego kod onih koja su rođena spontanim vaginalnim porođajem, nakon prilagodbe za brojne čimbenike majki i dojenčadi, uključujući gestacijsku dob (prilagođeni omjer rizika [RR], 1.33). Nije bilo povećanog rizika za astmu kod djece rođene hitnim carskim rezom ili operativnim vaginalnim porođajem.

Kada je analiza bila ograničena na novorođenčad rođenu u terminu, povezanost između elektivnog carskog reza i astme je bila još jača (prilagođena RR, 1.49). U ovoj podskupini nije bilo povezanosti između rizika za astmu i majčine ili očeve astme.

"U obzir dolaze još dva potencijalna uzroka", objasnika je dr Rusconi. "Jedan su antibiotici koji se daju prije carskog, a drugi - što bi moglo biti važnije - da anksiozne majke više traže carski rez i da anksiozne majke češće dovode djecu do liječnika te imaju više dijagnoza astme."

Članovi publike su počeli s raspravom nakon prezentacije. "Ako hitni carski rez nije povezan s astmom a elektivni carski rez jeste, onda mora postojati 'neki dodatni čimbenik'," rekao je Dr. Stephen Turner sa Sveučilišta u Aberdeenu, Velika Britanija.

"Tipično je za istraživanje astme da su neke studije pokazale povezanost, al ne i sve studije", izjavio je Dr. Turner. "Smatram da u biti nema puno dokaza da je carski rez faktor rizika za astmu."

 

 

 

Rani-naprema-terminski-rizik

"Koncept 'ranog termina' postaje aktualan", rekla je Dr. Sailesh Kotecha sa Sveučilišta u Cardiffu u Velikoj Britaniji, koja je sudjelovala u istraživanju povezanosti između ranog terminskog poroda i otežanog disanja.

"Elektivni carski rez se češće izvodi kod ranih teminskih beba - s 37. do 38. tjedna trudnoće - nego s 39 tjedana, a naši podaci pokazuju da je možda ključno rano terminsko rođenje, a ne carski rez ," izjavila je.

"Analizirali smo rane terminske bebe kao posebnu skupinu, a ono što smo otkrili je da oni češće imaju tendenciju otežanog disanja, neovisno o carskom rezu. Carski rez nije primarni faktor koji objašnjava teško disanje, nego rani terminski porođaj".

 

 

 


 

Europsko društvo za respiratorne bolesti (ERS), International Congress 2016:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni
  Novosti - Sve