Datum zadnje izmjene: 02. 02. 2020.

Visoka razina endogenih (prirodnih) spolnih hormona kao što su estrogen, testosteron i drugi spolni hormoni povisuje rizik nastanka raka dojke u postmenopauzalnih žena, ističu britanski istraživači.

Analizom su obuhvaćene 1.765 zdrave žene i 663 žene oboljele od raka dojke, pri čemu niti jedna od ovih žena nije koristila niti jedan od hormonskih preparata u vrijeme kada je određivana hormonska razina u krvi.

Rezultati pokazuju da postoji statistički značajna povezanost između povišene razine svih spolnih hormona i hormonskih frakcija i nastanka raka dojke. Ovdje spadaju: ukupni estradiol, slobodni estradiol, vezani (non-SHBG) estradiol, estron, estronsulfat, androstendion, DHEA DHEAS i testosteron.

Ukoliko se radi o visokim razinama slobodnog estradiola i nonSHBG vezanog estradiola, postmenopauzalne žene s visokom razinom ovih hormona imaju 2.39 - 2.58 puta povećan rizik nastanka raka dojke u odnosnu na vršnjakinje s niskom razinom ovih hormona. Potpuno isti slučaj je i kada je u pitanju razina testosterona.

Visoka razina SHBG povezana je s izrazito sniženim rizikom nastanka raka dojke.

Nije novost i već duže vrijeme je poznato da su reprodukcijski i hormonalni faktori involvirani u nastanak raka dojke. Veza između prirodnih spolnih hormona i rizika ove bolesti nije bila do sada nađena niti u jednom znanstvenom istraživanju.

Ova studija ne samo da potvrđuje dosadašnje pretpostavke, već mjerenjem razine spolnih hormona u postmenopauzalnih žena omogućuje i poboljšava identifikaciju pacijentica s povišenim rizikom za nastanak raka dojke.

 

J Natl Cancer Inst 2002; 94 (8): 606-616


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve