Datum zadnje izmjene: 28. 01. 2020.

Abnormalni transport jajašca kroz maternicu i jajovode mogao bi objasniti uzrok neplodnosti kod žena s adenomiozom i endometriozom, objavljeno je u znanstvenom časopisu BJOG - British Journal of Obstetrics and Gynecology.

Kod pacijentica s endometriozom trebalo bi usmjeriti veću pozornost na zbivanja u maternici, a ne samo na nalaz peritonealne endometrioze", navode njemački znanstvenici sa sveučilišta Johann Wolfgang Goethe, Frankfurt am Main.

Njemački znanstvenici su pratili je li ometanje transporta jajašca kroz maternicu i jajovode i ometanje kretanja spermatozoida kod 41 pacijentice s endometriozom rezultat same endometrioze ili adenomiozne komponente ove bolesti. I dok endometrioza prije svega napada jajnike i širi se po peritoneju male zdjelice, adenomioza se širi u obliku otočića endometrioze u mišićnom tkivu maternice.

Istraživači su uz pomoć magnetne rezonancije našli sigurne znake adenomioze kod 29 ispitanica, iako je tek 17 pacijentica ispunjavalo kriterije za postavljanje dijagnoze ove bolesti. Šest dodatnih pacijentica se uklapalo u kliničku sliku koja je ukazivala na adenomiozu.

Kod dvije trećine pacijentica bez adenomioze je putem histerosalpingoscintigrafije dijagnosticiran normalan uterotubarni transport, ukazuju rezultati, u usporedbi s normalnim uterotubarnim transportom kod tek 42% pacijentica s fokalnom adenomiozom i 9% pacijentica s difuznom adenomiozom.

Stupanj pelvične endometrioze - stupanj proširenost endometrioze u maloj zdjelici, nije bio sukladan s proširenosti adenomioze, navode znanstvenici.

"Naši podatci ukazuju da su adenomioza i endometrioza varijante jedne te iste bolesti, pri čemu kritični značaj imaju nepravilne kontrakcije - hiperperistaltika i disperistaltika maternice", navode istraživači.

"Vjerojatnost spontanog zanošenja kod pacijentice sa znacima difuzne adenomioze na magnetnoj rezonanciji uz dodatni problem transporta inertnih čestica pri histerosalpingoscintigrafiji je gotovo isključena", zaključuju njemački znanstvenici.

"Ovakve pacijentice treba uputiti na postupak umjetne oplodnje - in vitro fertilizacija (IVF)."

 

BJOG 2006;113:902-908.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve