Datum zadnje izmjene: 07. 04. 2024.


Kod manje od jedne od četiri žena koje su imale benignu histerektomiju zbog kronične zdjelične boli je potvrđena endometrioza u vrijeme operacije, navodi se u studiji objavljenoj u lipanjskom izdanju "Obstetrics & Gynecology". Čak i uz preoperativnu dijagnozu endometrioze, više od četiri od 10 žena nije imalo priraslice za vrijeme histerektomije. Međutim, one s endometriozom su tijekom zahvata imale dvaput veću vjerojatnost da će im biti odstranjeni jajnici u isto vrijeme, iako je samo 22.4% imalo preoperativnu dijagnozu ovarijalne endometrioze.

"Važno je uzeti u obzir nisku stopu endometrioze kod žena koje prolaze kroz velike operacije za kronične zdjelične boli prilikom savjetovanja pacijentica", napisali su Erika L. Mowers, doktor medicine, ginekolog na Sveučilištu u Michiganu i u Women's Hospital u Ann Arbor i kolege u retrospektivnom istraživanju s 9,622 žena. Ova studija je obuhvatila laparoskopske ili laparotomijske histerektomije za dobroćudne, nemaligne, neopstetričarske indikacije u "Michigan Surgical Quality Collaborative" između siječnja 2013. i srpnja 2014. Analizirali su preoperativne indikacije za operaciju: kronične boli u zdjelici, sumnju na endometriozu ili oboje.

Oko 15% do 17% žena reproduktivne dobi pati od endometrioze, jedne od najčešćih uzroka kronične zdjelične boli u ovoj populaciji, a od 10% do 32% histerektomija koje se naprave zbog kronične zdjelične boli nekih 5% do 19% su zbog endometrioze. "Bez obzira na veliki broj histerektomija koje se obave svake godine, ne znamo koliko često se utvrdi endometrioza tijekom histerektomije," napisali su dr. Mowers i kolege.

Konstatirajući da nije dokazano da histerektomija kod kronične zdjelične boli dosljedno smanjuje rizik za rekurentne boli čak i kod onih s endometriozom, autori nazivaju visoku stopu uklanjanja jajnika u ovoj skupini "zabrinjavajućom s obzirom na poznate zdravstvene prednosti zadržavanja jajnika." Kod 9,622 benignih histerektomija dostupnih za analizu, 15.2% (n = 1,465) bolesnica je imalo endometriozu u vrijeme operacije. Prevalencija endometrioze varira u skladu s indikacijama: 21.4% (806/3,768) žena s dijagnozom kronične zdjelične boli, 57.2% (705/1,232) s preoperativnom dijagnozom endometrioze, a 58.0% (484/835) su imali vizualni ili patološki dokaz endometrioze.

Najčešći nalazišta priraslica su maternica, jajovodi, jajnici ili zdjelica. Uključenost mjehura, uretera i crijeva te implantata izvan zdjelice ili omentuma je bilo rjeđe. Znanstvenici ističu da su one s kirurški potvrđenom bolesti imale veću vjerojatnost da će imati umjerene i teške priraslice. One su isto tako imale 2.03 (95% interval pouzdanosti, 1.71 - 2.40) veću vjerojatnost da će im se odstraniti jajnici. Sveukupno, kod 47.4% (n = 773) žena s kroničnom boli u zdjelici i dijagnozom endometrioze dolazi do uklanjanja janika u odnosu na 33.3% (n = 2,867) onih s kroničnom boli u zdjelici ali bez dokaza endometrioze. Zanimljivo je da je od 5,457 žena bez preoperativne boli i dijagnoze endometrioze pronađena endometrioza kod 8.0% žena (n = 434).

Kod 3,786 pacijenatica čija je preoperativna indikacije bila kronična zdjelična bol, priraslice su bile češće kod onih mlađe dobi (<45 godina), bijele rase, nižeg pariteta i nižeg indeksa tjelesne mase, kao i kod onih bez prethodnog uzimanja lijekova kao što su analgetici, hormonska terapija ili intrauterinu uložak s progesteronom. Žene s većom maternicom su imale manju vjerojatnost da će imati endometriozu. "Potrebno je daljnja karakterizacija faktora rizika za endometriozu kod žena podvrgnutih histerektomiji za optimiziranje kirurškog planiranja i savjetovanja bolesnica jer je histerektomija koja uključuje endometriozu vrlo često tehnički zahtjevna," napisali su dr. Mowers i koautori.

Pacijentice s istodobnom preoperativnom indikacijom abnormalnog krvarenja iz maternice ili miomima su imale manju vjerojatnost za endometriozu. Nije bilo povezanosti s alkoholom ili uporabom duhana i endometriozom. 
Iako su rezultati u skladu s rezultatima drugih istraživanja, kao što je Howardovo izvješće iz 1993. godine, koji je utvrdilo prevalenciju endometrioze kod 28% bolesnica s kroničnom boli u zdjelici, Michigan analiza se razlikuje na temelju svojih ograničenja na intraoperacijske opservacije. "Daljnja istraživanja su potrebna kako bi se utvrdilo da li su preoperativni faktori rizika za endometriozu kod žena s kroničnom boli u zdjelici povezani s perzistentnom bol nakon histerektomije i da li ona utječe na zadovoljstvo pacijentica," napiasli su dr. Mowers i koautori.

 

Obstet Gynecol. 2016;127:1045-1053.

  Novosti - Sve