Datum zadnje izmjene: 30. 01. 2020.

Endometrioza može povećati rizik nastanka migrene, premda sama težina endometrioze ne utječe na prisutnost te karakteristike migrene, navode talijanski znanstvenici.

Ranija izvješća ukazuju na povezanost endometrioze s nizom različitih stanja, kao što su autoimune bolesti, sindrom kroničnog umora i fibromijalgija.

I dok su ranije studije istraživale povezanost endometrioze s glavoboljama, aktualno ispitivanje je prvo u kojem su korišteni standardni kriteriji klasifikacije glavobolja preporučeni 1988. od strane Međunarodnog udruženja za glavobolju (IHS - International Headache Society).

Talijanski znanstvenici sa Sveučilišta u Genovi, ispitivali su prisutnost i obilježja glavobolje kod 133 pacijentice s endometriozom i 166 kontrolnih ispitanica. Sudionice ispitivanja iz obje grupe su osobno intervjuirane od strane iskusnog neurologa koji je u dijagnostici glavobolje koristio kriterije preporučene od strane Međunarodnog udruženja za glavobolju.

Rezultati istraživanja objavljeni su u znanstvenom časopisu Human Reproduction.

Učestalost javljanja migrene unutar skupine pacijentica s endometriozom iznosila je 38.3%, što je gotovo dvostruko više u odnosu na kontrolnu skupinu u kojoj su migrene bile prisutne kod 15.1% ispitanica.

Osobito se oblik migrene praćene aurom javljao daleko češće kod pacijentica s endometriozom (13.5%) u usporedbi s tek 13.5% pacijentica iz kontrolne skupine.

Znanstvenici također nalaze razliku u starosnoj dobi u kojoj se javljaju migrene kod pacijentica s endometriozom i ispitanica iz kontrolne skupine.

Migrene se kod pacijentica s endometriozom javljaju u prosjeku sa 16.4 godina što je nekih pet godina ranije u odnosu na ispitanice iz kontrolne skupine, kod kojih se migrene javljaju u prosjeku s 21.9 godine.

Intenzitet boli kao i učestalost javljanja migrena bili su slični u obje skupine pacijentica, navode znanstvenici. U skupini pacijentica s endometriozom nazirao se trend duljih neliječenih migrenoznih napadaja.

Kao što je već spomenuto, težina endometrioze nije utjecala na učestalost javljanja migrene, trajanja glavovolje ili jačinu glavobolje.

"Držimo da bi svi ginekolozi trebali svoje pacijentice s poznatom ili sumnjivom dijagnozom endometrioze trebali pitati pate li od glavobolja", navode autori u zaključku. "Ukoliko je to slučaj, pacijentice bi trebale posjetiti i neurologa".
 

Human Reprod 2004.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve