Datum zadnje izmjene: 01. 02. 2020.

Žene s idiopatskom generaliziranom epilepsijom kod kojih se u liječenju koristi valproična kiselina imaju povišenu učestalost anovulacijskih ciklusa.

Izostanak ovulacije je i inače česta pojava kod pacijentica s epilepsijom, dijelom uzrokovana prisutnošću same bolesti.

U ispitivanju znanstvenika iz Columbia University, New York proučavane su nepravilnosti menstruacijskih ciklusa kod 35 pacijentica s idiopatskom generaliziranom epilepsijom i 23 kontrolne ispitanice.

Kod svih pacijentica koje su imale epilepsiju, u liječenju se koristio samo jedan lijek (monoterapija) kroz najmanje 6 mjeseci, a paleta lijekova je obuhvaćala karbamazepin, gabapentin i valproičnu kiselinu.

Kod svih pacijentica su praćena po tri menstruacijska ciklusa. U skupini zdravih pacijentica registrirano je 10,9% anovulacijskih ciklusa, za razliku od 14,3% anovulacijskih ciklusa kod pacijentica s lokaliziranom i 27,1% pacijentica s generaliziranom epilepsijom.

U skupini pacijentica koje su koristile valproičnu kiselinu tijekom protekle tri godine 38,1% pacijentica je imalo najmanje jedan anovulacijski ciklus. Kod pacijentica koje su koristile neki od drugih antiepileptičkih lijekova, izostanak ovulacije je registriran u 10,7% ciklusa tijekom praćenog razdoblja.

Izostanak ovulacije najčešće se javljao kod pacijentica s genetičkom primarnom generaliziranom epilepsijom koja je uključivala absence, mioklonične ili generalizirane toničko-klonične napadaje, i koje su uzimale valproičnu kiselinu.

Navedeni rezultati ukazuju na važnost utjecaja lijekova na menstruacijski ciklus, kao i dužni oprez kod pacijentica s primarnom generaliziranom epilepsijom koje u liječenju koriste valproičnu kiselinu.
 

Ann Neurol 2002; 52:704-711


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve