Datum zadnje izmjene: 30. 01. 2020.

Talijanski znanstvenici ukazuju da mediolateralna epiziotomija, kao što je ranije pokazano i na primjeru medijalne epiziotomije, ne štiti protiv urinarne i analne inkontinencije, te genitalnog prolapsa nakon vaginalnog porođaja.

I više od toga! Mediolateralna epiziotomija je povezana sa smanjenjem jačine mišićnog dna zdjelice, te s dispareunijom - bolnim spolnim odnosima, kao i bolovima u predjelu međice, u usporedbi sa spontano nastalim povredama međice tijekom porođaja, navode kolege sa Sveučilišta u Trstu.

Nažalost, informacije o ulozi medilateralne epiziotomije na postpartalno funkcioniranje zdjeličnog dna su veoma oskudne, navode znanstvenici, "iako je široko rasprostranjeno uvjerenje o prevenciji teških porođajnih ozljeda međice.

"Talijanski tim ispitivao je funkcije zdjeličnog dna tri mjeseca nakon spontanog vaginalnog porođaja kod 254 žene kod kojih je načinjena mediolateralna epiziotomija, te kod 265 žena s intaktnom međicom ili spontanim ozljedama međice prvog i drugog stupnja (skupina pacijentica bez epiziotomije). Kod svih ispitanica se radilo o jednoplodnim trudnoćama.

Nisu nađene značajne razlike u nastanku urinarne i analne inkontinencije, te genitalnog prolapsa između dvije navedene skupine, navode autori. Međutim, ispitanice iz skupine gdje je prilikom porođaja načinjena epiziotomija dva i tri puta češće su se žalile na dispareuniju (7.9% prema 3.4%) i bolove u predjelu međice (6.7% prema 2.3%).

Ispitanice s epiziotomijom također su pokazivale statistički značajno slabije rezultate u ispitivanju jačine mišićnog dna zdjelice - digitalni test i vaginalna manometrija (u oba test p< 0.001).

Ovi rezultati pokazuju da nije vjerojatno da epizitomija štiti mišićno dno zdjelice od oštećenja povezanih s vaginalnim porođajem.
 

Obstet Gynecol 2004;103:669-673.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve