Datum zadnje izmjene: 28. 01. 2020.

Izgleda da su konjugirani estrogeni konjskog podrijetla povezani s nešto višim rizikom nastupanja moždanog udara i srčanog infarkta u usporedbi s esterificiranim estrogenima, rezultat je "case-control" ispitivanja.

Istraživanje pod nazivom "The Women's Health Initiative" pokazalo je da uporaba konjugiranih estrogena s gestagenima povisuje rizik koronarne bolesti srca i moždanog udara, dok je sama uporaba konjugiranih estrogena bila povezana s povišenim rizikom moždanog udara. Američki znanstvenici su pretpostavili veću sigurnost esterificiranih estrogena zbog njihovog sastava koji uključuje sulfatne estere estrona i ekvilina, dok konjugirani estrogeni uključuju i desetak drugih bioloških aktivnih komponenti estrogena.

U testiranju ove pretpostavke, američki znanstvenici sa Sveučilišta u Washingtonu, Seattle uspoređivali su upotrebu konjugiranih i esterificiranih estrogena u skupini postmenopauzalnih žena okupljenih u "Group Health Cooperative in Seattle", koja je obuhvaćala 1.644 žene sa srčanim udarom u periodu između 1986. - 2001., potom 1.080 žena s moždanim udarom koji je nastupio u periodu između 1989. - 2001. kao i 4.205 kontrolne ispitanice bez srčanog ili moždanog udara. Vrsta estrogena je bila naznačena na upitniku.

Rezultati ispitivanja objavljeni su znanstvenom časopisu Archives of Internal Medicine, za mjesec veljača 2006. godine, a ukazuju na malu razliku između skupine koja je koristila estrogene (konjugirane ili esterificirane) ili estrogene i gestagene, te skupine koja uopće nije koristila hormonsku terapiju.

Pri usporedbi rezultata ispitanica koje su samo koristile estrogene bez gestagena, nađen je nešto povišen rizik za nastupanje moždanog udara kod pacijentica koje su koristile konjugirane estrogene (relativni rizik 1.57). Slično je nađen i povišeni rizik za srčani udar tijekom prvih 6 mjeseci uporabe konjugiranih estrogena u odnosu na esterificirane estrogene (relativni rizik 2.33).

"Ispitivanje razlika u zdravstvenim učincima konjugiranih i esterificiranih estrogena zahtijevaju daljnja klinička ispitivanja", naglašava znanstveni tim.

"Podaci o malim razlikama u učincima konjugiranih i esterificiranih estrogena na rizik obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti su preliminarni i nepotvrđeni, iako promatrani u kontekstu drugih kliničkih zaključaka upućuju da bi esterificirani estrogeni mogli biti nešto sigurniji od konjugiranih estrogena", navodi se u pratećem uvodniku.


Arch Intern Med 2006;166:389-390,399-404.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve