Datum zadnje izmjene: 01. 02. 2020.

Žene koje se podvrgavaju operaciji povećanja dojki iz estetskih razloga (kozmetički implantati) sklonije su samoubojstvu, rezultat je zajedničke studije nizozemskih i švedskih znanstvenika.

Povećanje dojki jedna je najpopularnijih operacija u estetskoj kirurgiji, a istraživači iz Utrechta (Julius Centre for Health and Primary Care) i Stockholma (Department of Medical Epidemiology, Karolinska Institute), vjeruju kako stvarni razlozi i problemi leže u manjku samopouzdanja i lošoj slici o vlastitom tijelu.

Zajedničko istraživanje nizozemskih i švedskih kolega ukazuje prije svega na određene psihološke probleme u ovoj skupini žena.
Studija je obuhvatila 3.521. ispitanica u Švedskoj koje su povećale dojke iz estetskih razloga u razdoblju između 1965. i 1993. godine, prosječne starosti od 32 godine u vrijeme operacije.

Pacijentice kod kojih je implantat ugrađen nakon operacije raka dojke bile su isključene iz studije.

Tijekom razdoblja praćenja od 11 godina, u skupini ispitanica s kozmetičkim implantatima registrirano je 15 slučajeva samoubojstva, što je tri puta više nego očekivani broj samoubojstava u općoj populaciji.

Istodobno je kod ovih ispitanica povećana smrtnost od raka pluća, gdje je pušenje osnovni rizični faktor.

Znanstvenici ukazuju na nužnost psihološkog ispitivanja kod pacijentica koje žele povećanje dojki. Ukoliko jedna žena ima psihološki problem, ugrađivanje kozmetičkih implantata povećati će dojke, ali još uvijek neće riješiti psihološki problem.

O značaju ove teme govore podaci o 250.000 žena koje su povećale dojke tijekom 2002. godine u SAD.

 

BMJ 2003; 326: 527-528


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve