Datum zadnje izmjene: 18. 01. 2020.


Iako je sveukupno uzimanje terapije nisko, žene u postmenopauzi s vaginalnom atrofijom znatno češće nastavljuju primjenjivati lokalnu estrogensku terapiju u obliku tableta nego estroegene u obliku kreme, navode istraživači.

U internetskom izdanju časopisa "Menopause", Dr. David Portman iz Centra za zdravstveno istraživanje zdravlja žena u Columbusu, napominje da je lokalna primjena estrogena češća u liječenju vaginalnih simptoma postmenopauzalnih žena.

Među lokalnim estrogenskim pripravcima, koriste se vaginalne kreme i vaginalne tablete. Za usporedbu postojanost primjene terapije, znanstveni tima je pregledao kliničke podatke više od 30.000 liječenih žena u dobi od 45 godina ili starijih koji su dobile jedan ili više recepata za vaginalnu kremu ili tablete između 2010. i 2012. godine.

Liječenje s započele s estrogenskom kremom (konjugirani estrogeni) 40,4% žena, estradiolskom kremom 38,3% žena i s 10-mcg estradiolskim tablettama 21,3% žena.

Tijekom 12-mjesečnog perioda praćenja, 86,2% do 89,4% korisnica vaginalne kreme prestale su s terapijom nakon prvog recepta, u usporedbi s 57,8% od korisnica estradiolskih tableta. Nadalje, više žena koje su započele terapiju tabletama, nastavile su s korištenjem terapije tijekom istraživanja. Također je prosječno trajanje terapije bilo značajno više u korisnica tableta (103,4 dana) u odnosu na korisnice krema (44,6 i 48,1 dana).

Među ograničenja studije, prema istražiteljima, bili su stvarni klinički status i ozbiljnosti bolesti u studijskom uzorku, koji se ne mogu odrediti isključivo podacima o izdanim receptima. Također nije bilo moguće saznati jesu li žene koristile terapiju prema uputama tijekom propisanog razdoblja.

Ipak, zaključak je bio da je uporaba niskih doza estrogena u obliku vaginalnih tableta, u usporedbi s vaginalnom kremom, bila povezana s postojanijom primjenom u liječenju vaginalne atrofije.

"Važno je napomenuti da je ova studija nije randomizirano kliničko ispitivanje i nije dizajnirana za testiranje postojanosti primjene", rekla je Dr. Nanette Santoro sa Sveučilišta Colorado School of Medicine, Aurora. "Autori su pregledali baze podataka o propisanim receptima ljekarni, a podaci ne ukazuju na to da žene koje koriste vaginalne tablete, koje mnoge žene naći manje neuredan i nametljiv koristiti, bili su više vjerojatno da će staviti s programom tijekom vremena."

"Iz ovih podataka ne možemo isključiti jesu li se žene kojima su propisane vaginalne tablete razlikovale od korisnika krema u drugim značajnim načine koji će utjecati na ovaj ishod", dodala je.

"Na primjer, jesu li žene koje koriste vaginalne tablete sofisticiraniji potrošači zdravstvenih usluga koje znaju da postoje opcije koje nisu kreme? Ove žene možda osjećaju da je njihov lijek više od osobnog izbora i zato lakše prihvaćaju nego recept nego da su ga dobile više pasivno ", rekla je dr Santoro.


 

 

SOURCE: http://bit.ly/1cJwZ5G
Menopause 2015.dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve