Datum zadnje izmjene: 19. 01. 2020.


CMDH, Europska regulatorno tijelo koje predstavlja zemlje članice EU-a, pojačalo je upozorenje za uporabu valproata u liječenju konvulzija, u pokušaju da se ograniči njegova uporaba u žena reproduktivne dobi.

Premda je poznato je da valproat uzrokuje prirođene malformacije i razvojne probleme kod djece koja su izložena djelovanju lijeka u prenatalnoj dobi, valproat se koristi za liječenje epilepsije i bipolarnog poremećaja, te prevenciji migrena.

Preporuka je liječnicima iz EU da ne propisuje lijek ženama i djevojkama koje mogu zatrudnjeti, osim ako su drugi oblici liječenja neučinkoviti ili ih pacijentica ne tolerira. Kod onih kod kojih je valproat jedina opcija liječenja, liječnici trebaju ukazati na važnosti učinkovite kontracepcije, a liječenje treba započeti liječnik specijalist s iskustvom u liječenju epilepsije i bipolarnog poremećaja.

Međutim, CMDH također navodi u priopćenju da žene i djevojke kojima je valproat propisan ne bi trebali prestati uzimati lijek bez savjetovanja s liječnikom, jer to može naškoditi samoj trudnici kao i nerođenom djetetu.

U zemljama u kojima je valproat dopušten za prevenciju migrene, valproat ne smiju u tu svrhu koristiti trudnice, a liječnici bi trebali isključiti trudnoću prije početka preventivnog liječenja migrene. Liječnici ne smiju propisati valproate za prevenciju migrene kod žene koje ne koriste kontracepciji.

Ove preporuke se temelje na pregledu nedavnih istraživanja koja pokazuju razvojne probleme kod 30% do 40% djece predškolske dobi, koja su bila izložena djelovanju valproata u maternici, uključujući odgođene prve korake i govor, probleme s pamćenjem, poteškoće s govorom i jezikom i manje intelektualne sposobnosti.

"Upozorenje nastoji osigurati da pacijenti postanu svjesni rizika i da se valproat uzima samo kada je to uistinu potrebno," navodi Agencija.

 


Medscape Medical News, 2014.dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve