Datum zadnje izmjene: 28. 01. 2020.

Finasterid je učinkovit u liječenju gubitka kose kod žena, rezultati su ispitivanja objavljenog u znanstvenom časopisu Archives of Dermatology.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Bologni, Italija, navode da se gubitak kose javlja u do 50% žena tijekom njihovog života, te može biti razlog neugodnosti i društvenog straha, a ukoliko se ne liječi može postupno napredovati. Kod žena se razlikuju tri obrasca gubitka kose: "Christmas tree", Ludwigov i Hamiltonov obrazac. "Liječenje gubitka kose u žena do sada se temeljilo na lokalnoj primjeni minoksidila, što je učinkovito, ali često nije prihvaćeno od strane pacijentice. Učinkovitost oralnog antiandrogena finasterida je dobro proučena."

Finasterid je inhibitor 5alfa-reduktaze tipa II koji je dopušten za liječenje muške ćelavosti u dozi od 1 mg/dan, a kontraindiciran je kod žena u reprodukcijskoj dobi zbog mogućeg teratogenog učinka. Kako navode autori aktualnog članka, ispitivanja u kojima je korištena doza finasterida od 1 mg/dan su pokazala vrlo mali učinak na obrazac rasta vlasi kod žena s gubitkom kose, što je upućivalo na moguću potrebu za većim dozama ovog lijeka kod žena.

U okviru pratećenja i savjetovanja glede bolesti kose, kod 37 žena s gubitkom kose provedeno je liječenje s 2.5 mg/dan finasterida oralno uz istodobnu primjenu oralne kontracepcije koja sadrži drospirenon i etinilestradiol. Učinkovitost liječenja je uključivala praćenje globalnom fotografijom, određivanjem indeksa gustoće vlasi videodermoskopijom i subjektivnom procjenom učinkovitosti liječenja putem pisanog upitnika.

Nakon 12 mjeseci praćenja, globalna fotografija otkriva poboljšanje rasta kose kod 23 (62%) od 37 pacijentica, uključivo 12 sa slabijim porastom, 8 s umjerenim porastom i 3 žene s izvrsnim porastom vlasi. Kod preostalih 14 pacijentica, u 13 žena nije registrirano poboljšanje, a kod 1 pacijentice je nastupilo pogoršanje. Kod 12 ispitanica je mjerenjem indeksa gustoće vlasi nađen statistički znakovit porast ovog indeksa. Niti kod jedne pacijentice nisu registrirani neželjeni učinci lijeka.

"Uporabom 2.5 mg/dan finasterida pokazano je poboljšanje kod 62% ispitanica s gubitkom kose, za vrijeme istodobnog uzimanja oralnog kontraceptiva", navode autori. "Nije jasno da li je ovaj uspjeh rezultat veće doze finasterida (2.5 mg umjesto 1 mg) ili je to rezultat istodobne primjene oralnog kontraceptiva koji sadrži drospirenon, s poznatim antiandrogenim učinkom. U razmijevanje koji obrazac gubitka kose kod žena bolje reagira na ovaj tip liječenja nužna su daljnje ispitivanja."

Nedostaci ispitivanja su izostanak slučajnog odabira, slijepe i placebo kontrole, kao i neprovođenje biopsije kože.

"Kako bi se odredila optimalna doza i način primjene finasterida u premenopauzalnih žena, te konačno odredila učinkovitost ovog lijeka u odnosu na oralne antiandrogene, nužna su daljnja ispitivanja", zaključak je talijanske znanstvene skupine.
 

Arch Dermatol. 2006;142:298-302


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve