Datum zadnje izmjene: 04. 02. 2020.

Najnovija istraživanja znanstvenika iz Jene ukazuju na previsoko postavljene dozvoljene referentne vrijednosti za koncentraciju žive u krvi - daleko manje koncentracije žive utječu negativno na funkciju posteljice! U svrhu ispitivanja funkcije posteljice, tkivo ovog organa je i više sati nakon porođaja održavano u laboratorijskim uvjetima na životu (Klinik für Frauenheilkunde und Geburtsthilfe, Friedrich-Schiller Universität, Jena).

Već koncentracije žive od 30 mikrograma/litar krvi snažno utječu i mijenjaju stvaranje hormona odnosno funkciju posteljice, a teški metali prolaze placentarnu barijeru, tako da bez poteškoća mogu dospjeti u krvotok fetusa.

Ispitivanja pokazuju da u većini industrijski razvijenih zemalja koncentracija žive u krvi trudnica iznosi 3 do 10 mikrograma/litar, a u ekološki opterećenim regijama ili kod specifičnih zanimanja ove vrijednosti leže i više. Vrijednosti preporučene od strane svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za gornju granicu koncentracije žive je 50 mikrograma/litra.

Štetno djelovanje žive ogleda se prije svega u štetnom utjecaju na živčani sustav fetusa u razvitku, a veće koncentracije (npr. nakon oštećenja pogona za proizvodnju i sl.) mogu dovesti do spontanih pobačaja i malformacija nerođenog djeteta.

Iako se može raspravljati o vrijednosti ovog in-vitro eksperimenta i funkciji organa izdvojenog iz funkcionalne jedinice, rezultati ovog pokusa zabrinjavaju, a znanstvenici s pravom postavljaju pitanje revizije dopuštenih koncentracija žive i dozvoljenih granica za uvjete rada.
 

Ärzte-Woche, 14. Jg.; Nr. 42, 2000

 

 

dr. Vesna Harni

Povezane teme

  Novosti - Sve