Datum zadnje izmjene: 13. 01. 2020.


Rizik od hipertenzije povezan s hipertenzivnim poremećajima trudnoće je visok neposredno nakon porođaja i traje više od 20 godina, prema novim istraživanjima.

Žene koje su imale preeklampsiju i gestacijsku hipertenziju tijekom prve trudnoće su imale 12 do 25 puta veću vjerojatnost za povišen krvni tlak u prvoj godini nakon poroda u odnosu na žene koje su imale normalni krvni tlak tijekom trudnoće, objavili su istraživači u znanstvenom časopisu "BMJ".

Tijekom prvog desetljeća nakon poroda su žene s hipertenzivnim poremećajima trudnoće imale 10 puta veću šansu za razvoj kronične hipertenzije, pokazalo je istraživanje.

"Već smo znali da su žene koje su imale preeklampsiju ili gestacijsku hipertenziju tijekom trudnoće imale povećani rizik za razvoj kronične hipertenzije kasnije u životu, ali je smatrano da se "kasnije u životu" odnosilo na godine ili desetljeća nakon poroda", rekla je dr. sc. Heather Boyd iz Statens Serum Instituta u Kopenhagenu.

"Analizirali smo godinu za godinom, počevši odmah nakon trudnoće i otkrili da se rizik od kronične hipertenzije povećava od samog početka", rekla je Boyd.
Boyd i kolege su pregledali podatke od više od milijun žena koje su rodile žive bebe ili mrtvorođenčad u Danskoj od 1978. do 2012. godine.

Otkrili su da je povećani rizik od kronične hipertenzije nakon povišenog krvnog tlaka tijekom trudnoće bio veći za starije prvorotkinje.

Za žene koje su imale prvu trudnoću u 20-ima, 14 posto ispitanica koje su razvile visoki krvni tlak tijekom trudnoće je imalo kroničnu hipertenziju tijekom prvog desetljeća nakon poroda, u usporedbi sa 4 posto svojih vršnjakinja s normalnim krvnim tlakom tijekom trudnoće.

Među ženama koje su imale prvu trudnoću u 40-ima, 32 posto je onih koje su imale visoki krvni tlak tijekom trudnoće imalo hipertenziju tijekom sljedećeg desetljeća, u usporedbi sa 11 posto žena koje su imale normalni krvni tlak tijekom trudnoće.

Rezultati sugeriraju da čak i mlade žene koje razviju visoki krvni tlak tijekom trudnoće trebaju biti praćene za simptome bolesti srca mnogo prije nego što dođu u srednju dob, kada hipertenzija postane češća, rekla je Boyd.

Zasebna studija u SAD-u u The BMJ je pregledala podatke od više od 5.500 žena s poviješću visokog krvnog tlaka tijekom trudnoće i utvrdila da pretilost može utjecati na razvoj kronične hipertenzije nakon porođaja.

"Kako bi smanjile rizik od hipertenzije nakon trudnoće, posebno je važno za žene s poviješću hipertenzivnih poremećaja trudnoće da održavaju zdravu težinu", dodala je dr. Simon Timpka sa Sveučilišnog centra za dijabetes u Lundu u Malmu, Švedska, koja nije sudjelovala u aktualnom istraživanju.
"Prevencija kronične hipertenzije nakon preeklampsije ili gestacijske hipertenzije, međutim, nije samo prehrana i vježba", rekla je dr. Leonie Callaway, autorica pratećeg članka i profesorica na Centru za klinička istraživanja Sveučilišta Queensland.
"Također se radi o ravnoteži između posla i života, zadovoljstvu, duhovnosti, angažmanu u prirodi, društvenim vezama, obiteljskim vezama i sl.", napisala je Callaway. "Shvatite dijagnozu hipertenzije u trudnoći kao poseban dar - upozorenje da ste osoba koja zaista mora brinuti o sebi."

 

IZVOR: http://bit.ly/2twXFUJ, http://bit.ly/2vrXmbp i http://bit.ly/2tO5NLV
BMJ 2017.:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni

  Novosti - Sve