Datum zadnje izmjene: 29. 01. 2020.

Rezultati ispitivanja objavljenih u znanstvenom časopisu American Journal of Obstetrics and Gynecology upućuju da žene s ponavljanim gljivičnim infekcijama rodnice imaju strmiji skok jutarnje razine kortizola u slini, što je pokazatelj kroničnog stresa.

Švedski znanstvenici s Karolinškog instituta u Stockholmu ispitivali su povezanost između kroničnog stresa i ponavljanih epizoda vulvovaginalnih infekcija s kandidom, koja je u porastu.

U tu svrhu sakupljani su jutarnji uzorci sline kod 35 ispitanica s ponavljanom gljivičnom infekcijom, kao i 35 zdravih žena, kako bi se ispitala razina kortizola. Kod svih ispitanica obavljene su i hormonska analiza iz uzorka krvi, kao i ginekološki pregled. Sve žene su također ispunile zdravstveni upitnik.

Ispitanice s ponavljanim gljivičnim infekcijama imale su tegobe najmanje četiri puta godišnje. Najmanje jedna epizoda infekcije je potvrđena izolacijom kandide pozitivnom kulturom uzorka iz rodnice.

"Krivulja porasta razine kortizola - krivulja između prve i četvrte jutarnje vrijednosti kortizola (jutarnji porast kortizola), bila je statistički značajno strmija u skupini bolesnica u usporedbi s kontrolnom skupinom", navodi istraživački tim.

Pacijentice koje su se žalile na ponavljane gljivične infekcije, također su u većem broju patile od bakterijske vaginoze, genitalnog herpesa i kondiloma, u odnosu na kontrolne ispitanice, podržavajući "pretpostavku o oslabljenom lokalnom imunološkom odgovoru kod žena s ponavljanim vulvovaginalnim gljivičnim infekcijama", ukazuju autori".

Neophodna su daljnja ispitivanja koja bi osvijetlila povezanost između ovih nalaza", navode znanstvenici. "Rezultati našeg ispitivanja ukazuju da kronični stres može igrati ulogu u patogenezi ponavljanih vulvovaginalnih gljivičnih infekcija".

 

Am J Obstet Gynecol 2005;193:1376-1381.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve