Datum zadnje izmjene: 30. 01. 2020.

Gripa tijekom rane trudnoće može biti povezana s kasnijim javljanjem shizofrenije u potomaka, rezultat je istraživanja američkih znanstvenika, objavljenog u stručnom psihijatrijskom časopisu Archives of General Psychiatry.

Znanstvenici pretpostavljaju da se ova povezanost može objasniti prije imunološkim odgovorom i stvaranjem protutijela, nego samom infekcijom.

"Neka, iako ne i sva ranija ispitivanja ukazuju kako prenatalna ekspozicija virusu gripe povećava rizik javljanja shizofrenije", ukazuju autori s Državnog psihijatrijskog instituta u New Yorku. "Razmimoilaženja u rezultatima ispitivanja mogu počivati i na razlikama u klasifikaciji".

Američki znanstvenici pratili su pojavu psihijatrijskih oboljenja u skupini rođenih u periodu između 1959. i 1966. godine tijekom narednih 30 do 38 godina. Ukupno je identificirano 64 oboljela ispitanika sa simptomima koji pripadaju spektru shizofrenih oboljenja.

Kontrolnu skupinu su činila 125 ispitanika odabrana tako da odgovaraju oboljelim po datumu rođenja, spolu, duljini praćenja i dostupnosti majčinog seruma za testiranje na gripu.

Javljanje gripe tijekom prvog tromjesečja trudnoće bilo je povezano sa sedam puta češćom pojavom shizofrenije, dok pojava ove infekcije tijekom drugog i trećeg tromjesečja nije ostavljala utjecaj na kasnije psihičko zdravlje potomaka.

Infekcija virusom gripe tijekom rane trudnoće pa sve do sredine trudnoće bila je povezana s trostruko većim rizikom javljanja shizofrenije u kasnijem životu potomaka.

Ograničenja studije uključuju približno određivanje ekspoziciji virusu gripe, probe seruma koje su stajale smrznute i dulje od 30 godina, kao i nedostatak podataka iz obiteljske anamneze, odnosno nedostatak podataka o pojavi shizofrenije u obitelji.

"Ovi rezultati predstavljaju prve serološke dokaze koji ukazuju kako prenatalna gripa igra određenu ulogu u nastanku shizofrenije", naglašavaju autori.

"Ukoliko se ovi rezultati potvrde, to će imati značajan utjecaj na mogućnost prevencije nastanka shizofrenije kao i razrješenja patogenetskih mehanizama nastanka oboljenja.

Premda ostaje za razjasniti točne mehanizme, od vrijednosti već sada može biti rasprava o rutinskom cijepljenju protiv gripe svih žena koje nisu trudne, uzimajući u obzir da su za uočeni povišeni rizik javljanja shizofrenije prije odgovorni imunološki odgovor i protutijela nego sam virus gripe.
 

Arch Gen Psychiatry. 2004;61:774-780


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve