Datum zadnje izmjene: 25. 01. 2020.

Rizik gubitka sluha uslijed kongenitalne infekcije citomegalovirusom – CMV daleko je veći ukoliko do infekcije dođe tijekom prvog tromjesečja trudnoće nego kasnije u trudnoći, navode belgijski istraživači u znanstvenom časopisu Pediatrics.

"Kongenitalna infekcija citomegalovirusom javlja se tijekom trudnoće s učestalošću od oko 0.64%", navode znanstvenici iz Universitair Ziekenhuis Brussels u Belgiji." Ranija istraživanja su pokazala senzorni gubitak sluha kod 22% djece s kongenitalnom CMV infekcijom.

Znanstvenici su istraživali povezanost između majčine primarne CMV infekcije u prvom tromjesečju trudnoće s pojavom senzornog gubitka sluha kod 34 živorođene djece kod kojih je dijagnosticirana kongenitalna CMV infekcija. Petoro djece iz skupine izgubljeno je iz daljnjih kontrola, a jedna beba je umrla.

Od preostalih 28 novorođenčadi, petoro djece je rođeno nakon majčine primarne infekcije citomegalovirusom u prvom tromjesečju, 12 djece je rođeno nakon infekcije u drugom tromjesečju i 11 djece nakon infekcije koja se javila u trećem tromjesečju trudnoće. Djeca su praćena u prosjeku 34.2 mjeseca.

Senzoneuralni gubitak sluha nastupio je kod četvoro od 5 djece (80%) čije su majke imale CMV infekciju tijekom prvog tromjesečja trudnoće, kao i kod jednog djeteta od 12 djece (8%) čije su majke imale CMV infekciju u drugom tromjesečju trudnoće. Senzoneuralni gubitak sluha nije dijagnosticiran niti kod jednog djeteta čija je majka bolovala od infekcije s citomegalovirusom u trećem tromjesečju trudnoće.

"Neovisno o vremenu nastanka majčine infekcije tijekom trudnoće, kod sve djece se nalaze fluktuacije i poboljšanje sluha tijekom daljnjeg praćenja", navode autori. Progresija senzoneuralnog gubitka sluha opažena je kod dvoje djece čije su majke imale primarnu CMV infekciju tijekom prvog tromjesečja.

"Osjetljivost čula sluha na ranu citomegalovirusnu infekciju in utero može se objasniti embriološkim razvitkom uha", objašnjavaju autori. "Naime, membranozni labirint se formira između trećeg i desetog tjedna gestacije."

 

Pediatrics 2008;122:1123-1127.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve