Datum zadnje izmjene: 19. 01. 2020.


Trudnice s visokim tlakom su u većem riziku za opstruktivnu apneju u spavanju, stanje koje često bude neprepoznato.

U manjoj studiji znanstvenici (University of Michigan) su ustanovili da četvrtina trudnica s hipertenzijom koje ne hrču, i polovica od svih trudnica koje imaju povišeni tlak a koje hrč,u imaju povećani rizik za poremećaje tijekom spavanja.

Postoji opravdan razlog da se ovakvi rezultati pomnije razmotre, rekli su autori. Potrebne su nove studije. S obzirom da je veza veoma jaka, trebalo bi sve trudnice koje hrču testirati na opstruktivnu apneju tijekom spavanja. Isto tako se smatra da je opstruktivna apneja stanje koje potiče na razvoj hipertenzije.

"Znamo da je hrkanje povezano s lošijim ishodom trudnoće za majku i dijete, uključujući povećani rizik za carski rez i malu novorođenčad", rekla je dr. Louise O´Brien, autorica studije, profesor u Sleep Disorders Center, Department of Neurology i Department of Obstetrics & Gynecology.

"Naša istraživanja su pokazala da proporcionalan broj trudnica s hipertenzijom ima opstruktivnu apneju u spavanju i da je hrkanje jedan od prvih znakova koji dovoljno rano pokazuje da postoji problem dok se još može utjecati na krajnji ishod trudnoće."

Autori su dijagnosticirali opstruktivnu apneju u spavanju kod 31 (61%) od 51 trudnice s hipertenzivnim poremećajem. Opstruktivna apneja u spavanju je dijagnosticirana samo kod 3 trudnice od 16 s normalnim krvnim tlakom.

Trudnice koje ne hrču a imaju hipertenziju najčešće imaju srednje teške poremećaje u usporedbi s trudnicama koje hrču.

U zaključku je O´Brien istakla da je potrebno napraviti smjernice za poremećaje u spavanju tijekom trudnoće u cilju da se poboljša ishod trudnoće za majku i dijete, pogotovo ako se uzmu u obzir i druga istraživanja koja su dokazala vezu između hrkanja tijekom trudnoće i povećani rizik za carski rez te malu porođajnu vrijednost novorođenčadi.

 

 

 

BJOG, 2014. DOI: 10.1111/1471-0528.12885.:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni
  Novosti - Sve