Datum zadnje izmjene: 27. 01. 2020.

Traganje za nepravilnom funkcijom štitnjače samo u skupini visoko-rizičnih trudnica, moglo bi dovesti do previda hipotireoze u mnogim slučajevima, upozoravaju britanski znanstvenici.

"Postoje rastući dokazi da je čak i blaga hipotireoza - smanjena funkcija štitnjače tijekom trudnoće povezana s ozbiljnim komplikacijama u trudnoći, uključujući i kasnija oštećenja u neuropsihološkom razvitku djeteta", navode istraživači iz "Devon and Exeter Hospital" u znanstvenom časopisu Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

"I dok opće preporuke obuhvaćaju promptno i adekvatno liječenje kako teškog, tako i blagog deficita funkcije štitnjače tijekom trudnoće nadomjeskom hormona štitnjače tiroksina kako bi se spriječio negativni ishod, aktualne smjernice ne predviđaju opći probir i istraživanje funkcije štitnjače u svih trudnica", navode autori. "Važeće smjernice predviđaju testiranje funkcije štitnjače samo u visoko-rizičnoj skupini trudnica".

Britanski istraživači pratili su razinu hormona TSH kod 1.327 trudnica pri prvom posjetu liječniku u okviru antenatalne skrbi, u prosjeku u 9. tjednu trudnoće. Kod 413 trudnica iz ove skupine su anamnestički nađena oboljenja štitnjače ili druga autoimuna oboljenja u obitelji ili osobno, te su ove trudnice spadale u visoko-rizičnu skupinu.

Povišena razina TSH, koja bi ukazivala na hipotireozu nađena je kod 40 trudnica (2.6%). Ove trudnice su činile 6.8% trudnica u visoko-rizičnoj skupini i 1% trudnica iz nisko-rizične skupine. Postojanje rizičnih čimbenika u osobnoj anamnezi ili ranijih problema sa štitnjačom bilo je povezano s 12.2 puta većim rizikom pojavnosti hipotireoze u trudnoći, dok su ova oboljenja u obitelji bila odgovorna za 3.4 puta veći rizik.

Znanstvenici naglašuju da kod čak 12 trudnica iz skupine trudnica s povišenim vrijednostima TSH, što je činilo trećinu trudnica s povišenim TSH (30%) anamnestički nije utvrđen povišen rizik za hipotireozu.

Zaključak znanstvenika ukazuje da će dijagnoza hipotireoze kod trudnica bez općeg probira funkcije štitnjače u trudnoći biti propuštena kod oko trećine trudnica.


J Clin Endocrinol Metab 2007;92:203-207.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve