Datum zadnje izmjene: 14. 12. 2023.

Cilj rada koji su poduzeli znanstvenici iz Chester Springsa, SAD, bio je istražiti utjecaj histerektomije (operativnog odstranjenja maternice) na daljnji kvalitetu seksualnog života žene.

S tom namjerom istraživali su pismene rezultate (upitnik) koje su dobili od 153 zdrave žene (132 s intaktnim ginekološkim statusom i 23 pacijentice nakon histerektomije), kao i nedavno objavljene rezultate (JAMA) o seksualnom životu pacijentica prije i poslije histerektomije.

Rezultati istraživanja pokazuju da su pacijentice koje su očekivale histerektomiju imale najnižu incidenciju redovitih spolnih aktivnosti (31%), kao i najnižu incidenciju spolnog doživljaja (orgazam) prilikom koitusa (46%) u usporedbi sa svim ostalim grupama.

Nakon histerektomije nije se mijenjao utjecaj stimulacije klitorisa na seksualnu podražljivost i doživljaj orgazma; nasuprot tome postojala je značajno smanjenje osjetljivosti rodnice, kao i podražaja dubokih rodničkih centara (zapravo cervikalne regije), kao i vaginalnog orgazma.

Znanstvenici zaključuju studiju saznanjima da je seksualni život pacijentica predodređenih za histerektomiju značajno reduciran, dok sam operativni zahvat – histerektomija, značajno smanjuje genitalnu osjetljivost, prije svega vaginalne i cervikalne regije.

U interesantne podatke koje iznosi ova studija svakako spada i zaključak o povezanosti mioma maternice s pojačanim genitalnim senzacijama, kako vaginalnim, tako i cervikalnim.


Obstet Gynecol 2001; 97(4 Suppl 1): S23

 

dr.Vesna Harni
  Novosti - Sve