Datum zadnje izmjene: 18. 01. 2020.


Alternativne medicinske mogućnosti liječenja se u odnosu na histerektomiju – operativno odstranjenje maternice, nedovoljno koriste u žena s abnormalnim krvarenje iz maternice (AUB) i drugim benignim stanjima, navodi se u analizi perioperacijskih podataka za histerektomiju objavljenih na internetu 23. prosinca 2014, u časopisu "Journal of Obstetrics and Gynecology". Kod žene s ovim stanjima, u 18,3% pacijentica patološka dijagnoza ne podržava histerektomiju.

"ACOG - Američki Kongres opstetričara i ginekologa ... podržava korištenje medicinskih postupaka alternativnih histerektomiji, uključujući hormonsko liječenje, operativnu histeroskopiju, endometrijsku ablaciju, te korištenje "hormonske spirale" - intrauterinog uloška s hormonskim cilindrom (LNG-IUD) kao primarno liječenje benignih stanja u mnogim slučajevima," napisala je dr. Lauren E. Corona, s Wayne State University School of medicine, Detroit, Michigan. "Iako je uporaba tih alternativnih medicinskih postupaka nedavno dovela do smanjenja korištenja histerektomije, procjena primjerenosti histerektomije i dalje je meta za poboljšanje kvalitete liječenja. Primjenom odgovarajućih kriterija u postavljanju indikacija za histerektomiju, procjena je da se histerektomija prekomjerno koristi u liječenju benignih stanja u rasponu od 16% - 70% "

Koristeći podatke iz 52 bolnice u istraživanju "Michigan Surgical Quality Collaborative" koje je provedeno od 1. siječnja do 8. studenoga 2013., znanstvenici su analizirali korištenje alternativnih poostupaka i patoloških dijagnoza među ženama kod kojih je učinjena histerektomija za liječenje benignih stanja, uključujući miome, abnormalna uterina krvarenja, endometriozu, ili bol u zdjelici. Najčešća indikacija za histerektomija bila su abnormalna uterina krvarenja.

Od 6,042 žena koje su imale histerektomiju tijekom istraživanja, 3,397 (56,2%) su ispunjavale kriterije za analizu. Više od trećine njih (1,281; 37,7%) nisu imale dokumentaciju o alternativnom liječenju prije histerektomije, a kod 621 (18,3%) pacijentice patološka dijagnoza nije podržavala kirurški zahvat, što znači da patološkom analizom nisu nađeni miomi, endometrioza, hiperplazija endometrija, adenomioza, adneksalna patologija ili neočekivani karcinom.

Čimbenici neovisno povezani s provođenjem alternativnog liječenja prije histerektomije, na temelju multivarijatne analize, bili su povećana maternica i životna dob mlađa od 40 godina u usporedbi s dobi između 40 – 50 godina i starijih od 50 godina (68% vs 62% vs 56%, p <. 001).

Čimbenici neovisno povezani s patološkom dijagnozom koja nije opravdala histerektomiju bili su manja veličina maternice, simptomi endometrioze ili bolovi odnosno miomi i/ili abnormalno uterine krvarenje i mlađa životna dob. Stopa neopravdanog patološkog nalaza iznosila je 37,8% u žena mlađih od 40 godina, 12,0% u onih u dobi između 40 do 50 godina, a 7,5% u osoba starijih od 50 godina (P <.001).

Ograničenja ove studije uključuju oslanjanje na medicinsku dokumentaciju, potencijal pristranosti selekcije, i nedostatak pristupa preoperativnoj slikovnoj dijagnostici.

"Činjenica da je 18% žena nije imalo patologiju koja podržava potrebu za histerektomijom i da je većina žena koristila najviše jedan alternativni medicinski postupak prije histerektomije, pokazuje da postoje mogućnosti za smanjenje uporabe histerektomije u liječenju benignih stanja," zaključuju autori studije. "Moguće je da je uporaba LNG-IUD, koji je jedan od najučinkovitijih alternativnih medicinskih tretmana za liječenje abnormalnih uterinih krvarenja i zdjelične boli, nedovoljna. Liječenje ovih stanja alternativnim medicinskim postupcima glavni su ciljevi u poboljšanju kvalitete i uštedi troškova izbjegavanjem histerektomije."

 


J Obstet Gynecol. Published online, 2014.dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve