Datum zadnje izmjene: 16. 01. 2020.


Histeroskopija prije in vitro fertilizacije (IVF) ne poboljšava stopu porođaja živog djeteta, pokazali su rezultati iz dvije multicentrično randomizirane kontrolirane studije.

Nekoliko stručnjaka je iznijelo hipotezu da bi rutinska izvanbolnička histeroskopija prije početka IVF mogla dijagnosticirati i liječiti abnormalnosti vrata maternice i šupljine maternice, čime bi se poboljšao ishod IVF-a. Dokazi koji podržavaju ovaj stav su, međutim, bili ograničeni.

U prvoj od dvije studije, objavljenoj u "Lancet", dr Tarek El-Toukhy, Guy-a iz „Guy's and St. Thomas' Hospital NHS Foundation Trust“, London, Velika Britanija, i kolege iz Velike Britanije, Belgije, Italije i Češke su istraživali da li ambulantna histeroskopija mjesec dana prije početka ciklusa IVF tretmana može poboljšati ishod kod 702 žene koje su imale dva do četiri neuspješna IVF tretmana.

Petnaest od 34 abnormalnosti šupljine maternice koje su otkrivene u skupini kojoj je rađena histeroskopija su kirurški liječene. Četiri žene u kontrolnoj skupini su bile na histeroskopiji na vlastiti zahtjev, ali nije bilo potrebno liječenje.

Stope nataliteta za živorođenu djecu su bile identične za žene iz skupine sa histeroskopijom (29%) i za kontrolnu skupinu (29%), a stopa implantacije i kliničkih trudnoća nije se razlikovala između skupina.

U analizi podskupina, nalaz patologije sa histeroskopije i povijest prethodnih histeroskopija nisu bili povezani s natalitetom živorođene djece.

"Histeroskopija je tehnika koja je zlatni standard za procjenu izgleda šupljine maternice i kirurško liječenje patologije tijekom histeroskopije", rekao je dr El-Toukhy Reuters Health putem e-maila. "No, nije vjerojatno da će rutinska primjena nakon više IVF neuspjeha poboljšati uspješnost idućeg IVF-a."

"Daljnja istraživanja o učinkovitosti histeroskopskog liječenja specifičnih abnormalnosti šupljina maternice je opravdana", dodao je on. "Ostaje prioretno razviti smjernice o dijagnostičkim kriterijima takvih abnormalnosti."

U drugom izvješću, dr Janine G. Smit, iz University Medical Center, Utrecht, Nizozemska i njeni kolege su procijenjivali da li histeroskopija prije prvog IVF tretmana utječe na stopu živorođene djece u studiji od 750 žena s normalnim transvaginalnim ultrazvukom šupljine maternice.

Ovdje se, također, stope živorođene djece nisu značajno razlikovale između žena u skupini histeroskopija (57%) i žena koje su išle direktno na IVF (54%).

Natalitet živorođene djece se nije razlikovao između žena sa i bez liječenih abnormalnosti koje su dijagnosticirane na histeroskopiji.

"Na kraju, rezultati ovih velikih randomiziranih kontroliranih studija pokazuju da rutinska histeroskopija prije prvog IVF-a ili ICSI (intracitoplazmatskog ubrizgavanja spermija) tretmana ne poboljšava izglede za plodnost kod neplodnih žena sa normalnim transvaginalnim ultrazvukom šupljine maternice koje nisu imale prethodnu histeroskopiju ", napisali su istraživači. "Rutinska histeroskopija ne bi trebala biti ponuđena asimptomatskim ženama kod kojih se planira IVF."

Dr. Antonio Pellicer iz Instituto Valenciano de Infertilidad (IVI), Rim, Italija, koji je koautor u popratnom uvodniku, izjavio je za Reuters Health putem e-pošte "Anomalije uterusa koje se ne vide redovitim slikovnim tehnikama nisu važne za implantaciju embrija kod ljudi."

"Studije su se bavile i potencijalnim blagotvornim učinkom histeroskopije u indukciji upalnog odgovora koji bi poboljšao implantaciju", objasnio je. "Obje su dokazale da to nije slučaj. Histeroskopija ne izaziva reakciju koja bi mogla poboljšati implantaciju."

"Histeroskopija treba ostati kao kirurška tehnika za liječenje (izlječive) patologije maternice koja se dijagnosticira ultrazvukom ili drugim imaging tehnikama", zaključio je dr Pellicer.

 

IZVOR: http://bit.ly/1NW6AUh, http://bit.ly/26TwDBS i http://bit.ly/1TtNt0g
Lancet 2016.
:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni
  Novosti - Sve