Datum zadnje izmjene: 29. 01. 2020.

Uporaba kombiniranog hormonskog nadomjesnog liječenja povećava rizik nastanka raka dojke kod postmenopauzalnih žena neovisno o razlikama u rasi, rezultat je kohortne studije koja je obuhvaćala 55.371 Amerikanki različitih rasa i etničkog podrijetla, objavljeno je u znanstvenom časopisu International Journal of Cancer.

"Najvažniji nalaz našeg ispitivanja", navode američki znanstvenici sa Sveučilišta u Los Angelesu (University of Southern California), "nalaz je povišenog rizika pojave raka dojke pri upotrebi kombinirane hormonske nadomjesne terapije u svim etničkim grupama koje smo ispitivali.“

Tijekom perioda praćenja od 7.3 godine u prosjeku, analiza je uključivala 55.371 žena, a kod 1.615 ispitanica je dijagnosticiran invazivni rak dojke.

Aktualne korisnice estrogensko-progesteronske terapije imale su 29% viši rizik pojave raka dojke nakon 5 godina liječenja, dok je ovaj rizik bio povišen 10% kod ispitanica koje su rabile isključivo estrogenske preparate.

Porast pojavnosti raka dojke pri uporabi estrogensko-progesteronske terapije zabilježen je u svih pet etničkih skupina, dok je porast pojavnosti raka dojke pri uporabi isključivo estrogenske terapije registriran u četiri od pet etničkih skupina.

Podatci također upućuju da je relativni rizik pojave raka dojke uz estrogensko-progesteronsku nadomjesnu terapiju u postmenopauzi nešto viši kod mršavijih žena - onih s BMI ispod 25 - u usporedbi s nešto težim ženama.

Autori ispitivanja međutim preporučuju, ne donositi prijevremene zaključke na ovu temu jer su podatci šturi. Također je naglašeno, kako je ovaj rizik još uvijek povišen i kod žena s većom tjelesnom težinom.

Zbrajajući dojmove, autori navode da je "upotreba isključivo estrogena u menopauzi sigurnija glede pojavnosti raka dojke, ali se može koristiti tek kratko vrijeme bez opasnosti od porasta rizika pojave endometrijskog karcinoma."

"Moguća rješenja kod ove dvojbe su upotreba progesterona uz estrogensku nadomjesnu terapiju, ali u intervalima koji su veći od mjesečnih, ili uporaba intrauterinog uloška koji sadrži progesteron, a čiji je učinak ograničen na maternicu", zaključuju autori.

 

Int J Cancer 2005;118.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve