Datum zadnje izmjene: 31. 01. 2020.

Aktualna upotreba hormonskog nadomjesnog liječenja utječe na porast rizika obolijevanja od raka dojke, pri čemu se najveći porast ovog rizika bilježi pri uporabi kombiniranih estrogensko - progesteronskih preparata, rezultat je The British Million Women Study.

Studija engleskih istraživača, objavljena sredinom kolovoza u uglednom znanstvenom časopisu The Lancet, ukazuje kako ovaj rizik značajno opada već godinu dana nakon prekida uzimanja hormonskih pripravaka, da bi se pet godina nakon prekida terapije vratio na bazalnu razinu.

Znanstvenici iz Cancer Research UK u Oxfordu pratili su tijekom 1996. - 2001. godine više od milijun žena starosne dobi između 50 i 64 godine. Otprilike 80% žena koje su praćene, nalazile su se već u postmenopauzi, a oko polovice ispitanica su koristile hormonsku nadomjesnu terapiju tijekom nekog vremena.

Ukupno gledano, relativni rizik nastanka raka dojke za ispitanice koje su aktualno (u vrijeme ispitivanja) koristile hormonsku nadomjesnu terapiju, bio je povišen za 66%. Unutar skupine pacijentica koje su s terapijom prestale prije godinu dana, ovaj rizik je bio tek neznatno povišen za 14%.

Ispitanice koje su u vrijeme studije koristile samo estrogenske pripravke, imale su za 30% veći rizik obolijevanja od raka dojke. Kod onih ispitanica koje su u vrijeme ispitivanja koristile kombinirane estrogensko - progesteronske preparate rizik nastanka raka dojke bio je povišen za 88%. Korisnice tibolona imale su povišen rizik nastanka raka dojke za 45%.

Ukoliko je trajanje hormonskog nadomjesnog liječenja (uzimanje kombiniranih preparata) bilo kraće od pet godina, relativni rizik nastanka raka dojke se povećavao za 70%. Rizik nastanka raka dojke se s porastom od 121% više nego udvostručavao ukoliko je uzimanje estrogensko - progesteronskih pripravaka trajalo duže od pet godina.

Najveći rizik i povećanje za 142% se bilježi, kao i u američkoj studiji The Women's Health Initiative, u skupini pacijentica koje su koristile kombinirane konjske estrogene i medroksiprogesteron acetat, i to dulje od pet godina.

Povećanje rizika nastanka raka dojke uz korištenje hormonske nadomjesne terapije ne ovisi o putu unosa hormona; jednako je povišen i kod oralnih, transdermalnih ili implantiranih pripravaka. Aktualna uporaba hormonskih preparata povezana je i s porastom smrtnosti od raka dojke za 22%.

Engleski znanstvenici procjenjuju da se najmanje 20.000 novih slučajeva raka dojke tijekom proteklog desetljeća dijagnosticirao u skupini žena između 50 i 64 godine koje su uzimale hormonsku nadomjesnu terapiju. Tri četvrtine ovih slučajeva se nalazi u skupini pacijentica koje su uzimale kombinirane estrogensko - progesteronske preparate.

U pratećem uvodniku, nizozemski znanstvenici po prvi puta preporučuju odgovaranje pacijentica od hormonskog nadomjesnog liječenja. Najviše što bi trebalo preporučivati je uzimanje hormonske nadomjesne terapije tijekom najdulje 3 - 6 mjeseci. One pacijentice koje već uzimaju hormonske pripravke trebalo bi uputiti na postupni prekid uzimanja ovih lijekova.
 

Lancet 2003; 362:414-415; 419-427


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve