Datum zadnje izmjene: 18. 01. 2020.


Hormonska nadomjesna terapija (HNT) u postmenopauzi čini se da ne utječe na rizik od smrtnosti, pokazali su rezultati meta-analize.

"Većina žena u postmenopauzi pati od niza ometajućih simptoma, kao što su valovi vrućine, problemi sa spavanjem i noćno znojenje," rekao je dr Khalid Benkhadra na tiskovnoj konferenciji Endokrinološkog društva. "Hormonska nadomjesna terapija je obično vrlo učinkovita u ublažavanju ovih simptoma. Međutim, žene su obično zabrinute zbog dugoročne sigurnosti HNT. "

Za procjenu svih uzroka i specifične smrtnosti povezane s hormonskom terapijom u žena u postmenopauzi, dr Benkhadra i njegovi suradnici pretražili su baze podataka kako bi pronašli randomizirane studije objavljene prije kolovoza 2013. godine, u kojima je učinak HNT uspoređivan s placebo terapijom ili bez terapije, uz praćenje od najmanje 6 mjeseci. Baze podataka uključuju MEDLINE i Cochrane Središnji registar kontroliranih ispitivanja.

Istraživani ishodi su bili smrt od bilo kojeg uzroka, smrt od srčanih događaja, smrt od raka dojke, raka pluća, raka jajnika, raka debelog crijeva, i moždani udar.

Konačna meta-analiza uključivala je 43 klinička ispitivanja koja su obuhvatila više od 52.000 žena, prosječne dobi 62 godina. Dr. Benkhadra, znanstveni novak na Klinici Mayo, Rochester, Minnesota., izvijestio je da nema statistički značajne povezanosti uočene između korištenja hormonske terapije i svih uzroka smrtnosti (omjer rizika, 0,99), bez značajne interakcije na temelju vrste hormona ili već postojeće bolesti srca.

Osim toga, nije zabilježena nikakva veza između korištenja hormonske terapije i smrti od infarkta miokarda (RR, 1.04), moždanog udara (RR, 1.49) i raka dojke (RR, 0.93), kao niti raka pluća, raka jajnika i raka debelog crijeva. "U svakoj od tih kategorija, nije bilo značajnog učinka HNT na rizik od umiranja", rekao je dr Benkhadra. "Rezultati su slični za uporabu samo estrogenske hormonske terapije u odnosu na kombinaciju estrogena i progesterona."

Priznao je određena ograničenja studije, uključujući i činjenicu da je medicinska evidencija u 43 studije ocijenjena kao "slaba do umjerena", a duljina praćenja bila je ograničeno na 5 godina.

Na temelju rezultata, dr Benkhadra je zaključio da žene u postmenopauzi s upornim i ometajućim menopauzalnim simptomima "mogu zajednički sa svojim liječnikom donijeti odluku o uporabi hormonske terapije za liječenje ovih simptoma."

 


OB.GYN.networkdr. Vesna Harni
  Novosti - Sve