Datum zadnje izmjene: 27. 01. 2020.

Nalaz visoke razine aminokiseline homocistein u majčinoj krvi povisuje gotovo trostruko rizik pojavnosti urođenih srčanih oboljenja kod djece, izvijestili su nizozemski znanstvenici. Ovo je posebice slučaj kod manjka folne kiseline i vitamina B12 u krvi trudnice, što je praćeno porastom razine homocisteina.

Aktualni rezultati sukladni su ranijim izviješćima koja su uočila povezanost hiperhomocisteinemije kod majke i urođenih srčanih oboljenja kod djece, iako su ranija istraživanja govorila o 5- odnosno 10 puta većem porastu rizika. Razlike u veličini učinka mogu biti i jednostavno povezane s razinom homocisteina, navode autori istraživanja iz Erasmus Medical Center, Rotterdam, Nizozemska u znanstvenom časopisu BJOG - British Journal of Obstetrics and Gynecology.

Autori su u aktualnom istraživanju mjerili razinu homocisteina, folne kiseline i vitamina B12 u uzorcima krvi prikupljenih od 149 majke čija su djeca imala urođena srčana oboljenja i 183 majke iz kontrolne skupine.

Uzorci su prikupljeni 17 mjeseci nakon trudnoće, kako bi se oponašali uvjeti prekoncepcijskog metaboličkog stanja - stanja metabolizma prije trudnoće majke.

Majčina hiperhomocisteinemija definirana razinom homocisteina većom od 14.3 micromol/L, bila je povezana s 2.9 puta većim rizikom dječjeg obolijevanja od urođenih srčanih bolesti. Osim toga, uočena je povezanost rizika ovisno o koncentraciji homocisteina.

Znanstvenici nalaze da su razine folne kiseline i vitamina B12 bile također statistički značajno niže u krvi majki s povišenom razinom homocisteina u odnosu na majke s normalnom razinom homocisteina. Razina folne kiseline u djece oboljele od urođenih srčanih oboljenja bila je značajno viša u odnosu na djecu iz kontrolne skupine.

Autori zaključuju, da su nužna daljnja istraživanja koja bi odredila kako razina folne kiseline u djece može utjecati na rizik pojavnosti urođenih srčanih grešaka.
 

BJOG 2007;113:1412-1418.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve