Datum zadnje izmjene: 02. 02. 2020.

Ukoliko ste ženskog spola, a vaš ginekolog vas kod idućeg pregleda otvoreno pita kakve su vaše veze: homo- ili heteroseksualnog tipa, nemojte se začuditi.

Najnovija istraživanja ukazuju naime, da bi kod homoseksualnih žena mogla biti daleko daleko veća učestalost nastanka raka jajnika.

Znanstvenici iz San Francisca istraživali su ponašanja i rizične faktore u nastanku raka jajnika kod nešto više od tisuću zdravih žena iz urbane sredine, sa specijalnim osvrtom na homoseksualnost žena.

Tipična predstavnica u ovoj studiji je imala 43 godina i pripadala bijeloj rasi (70%), bez zdravstvenih poteškoća, a 99% ispitanica su pripadale siromašnijem dijelu populacije (prihodi < 15.780 US dolara/godišnje).

58% ispitanica je imalo heteroseksualne spolne odnose, a 42% ispitanica su se izjasnile kao lezbijke.

U obje skupine ispitanica istraživani su rizični faktori za nastanak raka jajnika: paritet, uporaba hormonskih preparata, pušenje, body mass index (BMI), sterilizacija ("podvezivanje" jajovoda) i histerektomija (odstranjenje maternice).

U skupini ispitanica s lezbijskim odnosima nađen je povećan BMI, manja učestalost rađanja djece, uporabe kontracepcijskih tableta, kao i sterilizacije.

Žene s heteroseksualnim vezama su imale veću učestalost protektivnih faktora: češće su rađale, imale pobačaje ili prekide trudnoće, kao i češće koristile oralnu kontracepciju ili se podvrgavale sterilizaciji.

Rezultati ovog ispitivanja ukazuju na postojanje statistički načajnih razlika u razini rizika za nastanak raka jajnika ovisno o tome da li jedna žena ima homo- ili heteroseksualne spolne veze.


Oncol Nurs Forum 2002; Vol 29 (1): E1-7

 

dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve