Datum zadnje izmjene: 29. 01. 2020.

Razina spolnih hormona u postmenopauzalnih žena utječe na rizik nastanka estrogen receptor (ER) - pozitivnih, kao i progesteron receptor (PR) pozitivnih tumora dojke, objavljeno je u znanstvenom časopisu Journal of the National Cancer Institute.

Autori ističu da će daljnja istraživanja pružiti informacije o ulozi razine cirkulirajućih spolnih hormona u nastanku raka dojke, te tako proširiti naša ranija saznanja koja upućuju da je razina endogenih hormona snažno povezana s ER+/PR+ tumorima.

"Pokusi s kemoprevencijom raka dojke pokazali su da selektivni modulatori estrogenskog receptora - na primjer, tamoksifen - najuspješnije kemijske tvari koje sprječavaju nastanak ovih tumora," dodaju znanstvenici.

Znanstvenici iz Bostona (Women's Hospital, Boston) istraživali su prospektivnoj "case-control" studiji ove odnose kod 322 ispitanice s rakom dojke i 643 ispitanice iz kontrolne skupine, koje su sudjelovale u Nurses' Health Study.

Rezultati pokazuju statički značajnu i izravnu povezanost između nastanka raka dojke, te razine estrogena i androgena.

U slučaju pacijentica s rakom dojke kod kojih su estrogenski i progesteronski receptori bili pozitivni, pacijentice s najvišom razinom estradiola imale su 3.3 puta veći rizik nastanka ovih tumora u odnosu na pacijentice s najnižom razinom estradiola.

Odgovarajući relativni rizik za razinu testosterona iznosio je 2.0, za androstendion 2.5 i za DHEAS 2.3, pri čemu je povišena razina svih hormona pokazivala tendenciju povezanosti s nastankom bolesti u ranom "in situ" stadiju.

Ostaje nepoznato da li bi mjerenje razina endogenih hormona i stvarno moglo predvidjeti individualni rizik nastanka raka dojke kod žena u postmenopauzi, neovisno o poznatim, standardnim rizičnim čimbenicima raka dojke.

 

J Natl Cancer Inst 2004;96:1856-1865.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve