Datum zadnje izmjene: 16. 01. 2020.


Hormonska kontracepcija ne povećava rizik od ponovne pojave venske tromboembolije kod žena koje uzimaju antikoagulanse, navodi se u izvješću objavljenom u znanstvenom časopisu "Blood".

Kliničari često nerado propisuju hormonsku kontracepciju ženama koji su imale vensku tromboemboliju (VTE) jer je poznato da lijekovi povećavaju rizik od VTE te se smatra da su kontraindicirani kod aktivne VTE ili ako ju je žena prije preboljela.

Žene reproduktivne dobi koje uzimaju antikoagulanse trebaju učinkovitu kontracepciju, obzirom da antikoagulansi prolaze kroz placentu, mnogi od njih imaju teratogeni učinak, a mogu uzrokovati fetalno krvarenje i druge štetne događaje, napisala je dr Ida Martinelli iz "A. Bianchi Bonomi Hemophilia and Thrombosis Center", zaklada IRCCS Ca 'Granda-Ospedale Maggiore Policlinico, Milan, i njezini suradnici.

Smjernice Svjetske zdravstvene organizacije navode da upotreba kontraceptiva s estrogenom tijekom antikoagulantne terapije ima "neprihvatljiv zdravstveni rizik" za VTE, a Međunarodno društvo za trombozu i hemostazu preporučuje da žene s VTE dijagnozom i dalje uzimaju oralni kontraceptiv i hormonsku nadomjesnu terapiju s estrogenom dok se ne prekine antikoagulantna terapija " jer će bilo koji protrombotički učinak hormonske terapije vjerojatno biti potisnut terapijskim učincima antikoagulantne terapije", navode istraživači.

U trenutnoj studiji su istraživači napravili sekundarnu analizu podataka nastalih u dvije velike studije koje su analizirale rivaroksaban u odnosu na enoksaparina plus antagonist vitamina K, koja je obuhvaćala 1.888 žena mlađih od 60 godina (srednja dob 41 godina) koje su bile liječene zbog akutne duboke vene tromboze ili akutne plućne embolije. Ukupno 402 od tih žena je koristilo hormonsku terapiju tijekom studije tijekom četiri godine.

Bilo je 7 recidiva VTE kod korištenja hormonske kontracepcijse i 38 bez uporabe hormonskih kontraceptiva. Incidencija je bila 3,7% godišnje s hormonskom terapijom i 4,7% godišnje bez terapije, omjer rizika 0,56.

Rezultati pokazuju da uporaba hormonske kontracepcije nema klinički značajnu razliku u stopi kod VTE recidiva. Osim toga, ti su rezultati bili dosljedni bez obzira na to da li su kontracepcijska sredstva sadržavala estrogen (incidencija 3,7% godišnje) ili samo progestin (incidencija 3,8% godišnje).

"Ovi rezultati postavljaju sumnju u smjernice WHO i umjesto toga podržavaju preporuke Međunarodnog društva za trombozu i hemostazu", napisali su istraživači.

"Naš nalaz istih rizika kod ponovne VTE kod žene koje uzimaju ili ne uzimaju hormonsku terapiju, neovisno uzimaju li samo terapiju progestinom ili terapija sadrži i estrogen, savjetuje odabir liječenja koji podržava i želje pacijentica, uključujući i izbor kontracepcije koja sadržava estrogen", dodali su.

 

 

Blood 2016; 127 [11]: 1417-1425:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni
  Novosti - Sve