Datum zadnje izmjene: 07. 04. 2024.

Američko društvo za maligna oboljenja ("American Cancer Society" - ACS) je izdalo nove smjernice za cijepljenje protiv humanog papiloma virusa (HPV), preporučujući da sve djevojčice i dječaci u dobi od 11 do 12 godina prime cjepivo. Smjernice je odobrio Savjetodavni odbor za imunizaciju (ACIP) Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), vodeće američke organizacije za politiku cijepljenja. Preporuke ACS-a su usredotočene na tri ključna pitanja: s koliko godina cijepiti, cijepljenje muškaraca kao i žena i uporaba 9-valentnog HPV (9vHPV) cjepiva. Objavljene su online u 'Cancer Journal for Clinicians'.

Dokazi pokazuju da je učinkovitost cjepiva najveća u predpubertetsko doba i u ranoj mladosti. Nove preporuke uključuju i ACIP preporuke: pacijente u dobi od 22. do 26. godine koji nisu primili cjepivo ili nisu završili kompletno cijepljenje treba upozoriti da cjepivo postaje manje učinkovito u starijoj dobi. "Poanta je da HPV cjepivo primi svaki dječak i djevojčica od 11. do 12 godina starosti. Može se početi malo ranije, ali bi trebalo završiti cijepljenje s trinaestim rođendanom", izjavila je prvi autor studije Dr. Debbie Saslow, direktor kontrole intervencije za HPV cijepljenje i karcinome ženskih reproduktivnih organa u ACS.

"ACS se razlikuje od ACIP-a i svih ostalih u jednoj važnoj činjenici. Bili smo puno oprezniji u našim naputcima o cijepljenju iznad 26 godina i jedini smo koji naglašavaju da je ovo sve prevencija raka. Morate se rano cijepiti kako bi se spriječio rak vezan uz HPV", naglasila je. Morate se cijepiti ranije kako biste spriječili rak povezan s HPV-om, rekla je  dr. Debbie Saslow. HPV je povezan s karcinomima cerviksa, vulve, vagine, ždrijela i penisa kod američkih žena i muškaraca. ACS procjenjuje da bi HPV cjepivo (9vHPV cjepivo) moglo spriječiti oko 28.500 slučajeva raka svake godine u SAD-u. Cijepljenje muškaraca također pruža dodatnu zaštitu ženama.

Nove preporuke su ažurirale ACS smjernice iz 2007.g. koje nisu spominjale korištenje novog licenciranog 9vHPV cjepiva ili HPV cijepljenje kod muškaraca, za koje studije u to doba nisu bile nedovršene a cjepivo nije odobreno u to vrijeme. Ranije smjernice također ne uključuju nedavne dokaze o lošijoj učinkovitosti kasnog cijepljenja između dobi od 19 do 26 godina. Ažuriranje smjernica se pojavilo usporedno s nedavnim izvještajem stručnih organizacija za određivanje prioriteta HPV cijepljenja.

U travnju 2016.g. je "American Society of Clinical Oncology" (ASCO) objavilo priopćenje da bi trebalo povećati stopu cijepljenja protiv HPV-a. ACS je također uključen u "National HPV Vaccination Roundtable", koji uključuje više od 70 organizacija koje međusobno surađuju kako bi se spriječio rak izazvan HPV-om. I ACS je napravio Program cijepljenja adolescenata protiv raka koji uzrokuje HPV, usmjeren na povećanje razine svijesti i edukaciju kako bi se poboljšala stopa cijepljenja protiv HPV-a.

"Ako postoje pružatelji medicinskih usluga koji ne misle da je ovo cjepivo sigurno i učinkovito, svi dokazi su ovdje. Postoji puno dezinformacija među davateljima usluga koji misle da roditelji ne cijene ili ne žele cjepivo" naglasila je Dr. Saslow.Istraživanja, međutim, pokazuju da će većina roditelja prihvatiti HPV cjepivo ako je predviđeno kao dio rutinskog rasporeda cijepljenja za mlade u dobi od 11. do 12. godine uz cjepivo protiv hripavca i meningitisa, objasnila je.

U 2012. godini je ACS sazvao grupu za razvoj smjernica u cilju odobravanja smjernica drugih društava.

Ključne preporuke:

  • HPV cjepivo za sve pacijente u dobi od 11 do 12 godina, koje treba dati zajedno s ostalim rutinskim cjepivima za adolescentne, kao što su Tdap i MCV4.
  • HPV cijepljenje može početi u dobi od 9 godina.
  • Žene se mogu cijepiti bivalentnim (2vHPV), četverovalentnim (4vHPV) (pod uvjetom da je cjepivo i dalje na raspolaganju) ili 9vHPV cjepivom.
  • Muškarci se mogu cijepiti sa 4vHPV (sve dok je cjepivo na raspolaganju) ili 9vHPV cjepivo.
  • Cijepljenje bi se trebalo završiti kod žena u dobi od 13. do 26. godina i muškaraca u dobi od 13. do 21. godinu koji nisu bili prethodno cijepljeni ili koji nisu završili sve tri doze.
  • Muškarci u dobi od 22 do 26 godina se mogu cijepiti.
  • Cijepljenje treba biti završeno do dobi od 13 godina da se poveća učinkovitost; kasnije cijepljenje bi trebalo biti završeno u što kraćem roku.
  • Cijepljenje se preporučuje do dobi od 26 godina kod muškaraca koji imaju odnose s muškarcima i imunokompromitiranim osobama, uključujući i one s HIV-om, ako se nisu ranije cijepili.
  • ACS izjava: Pružatelji usluga trebaju obavijestiti osobe u dobi od 22. do 26. godine koje nisu bili prethodno cijepljene ili koje nisu završile kompletno cijepljenje da je cijepljenje u starijoj dobi manje učinkovito u smanjivanju rizika od raka.


Trenutno su tri HPV cjepiva licencirana u SAD-u: Cervarix (GlaxoSmithKline) 2vHPV cjepivo, Gardasil (Merck & Co.) 4Vhpv i 9Vhpv cjepivo.

 

 

CA Can J Clin. Objavljeno on-line, 2016.

  Novosti - Sve