Datum zadnje izmjene: 17. 01. 2020.


Genitalna humani papiloma virus (HPV) infekcija je najčešće spolno prenosiva infekcija, ali ima znatan broj predpubertetske djece i seksualno neaktivnih adolescentica koji dolaze na ginekološki pregled sa simptomima genitalnog HPV-a, pokazuje nova studija.

Na temelju tih nalaza bi trebalo ponovno revidirati protokol HPV cijepljenja, napisali su glavni autor dr Athanasios Michos sa Sveučilišta u Ateni, Grčka, i kolege u izvješću objavljenom u časopisu "Journal of Pediatric & Adolescent Gynecology".

"Gotovo nitko nije bio cijepljen protiv HPV-a u studiji," izjavila je za Reuters Health telefonom doktorica Rachel Katzenellenbogen, docent pedijatrije, University of Washington School of Public Health, Seattle, koja nije bila uključena u novu studiju i dodala: "Jedna djevojka je bila djelomično cijepljena."

Nazvala je rezultate cijepljenja "vrlo razočaravajućim", s obzirom da je "HPV cjepivo dokazano sigurno i vrlo učinkovito u svijetu."

Prospektivna studija koja je uključila sveukupno 95 djevojaka: 38 seksualno aktivnih tinejdžerki (srednja dob, 16); 28 spolno neaktivnih adolescentica (srednja dob, 13); i 29 djece predpubertetske dobi (8 godina). Sve su imale vaginalne ili cervikalne uzorke koji su testirani na HPV i citološke abnormalnosti. Seksualnu aktivnost su same navele.

"Većina spolno aktivnih adolescentica je bilo na redovitom godišnjem ginekološkom pregledu, dok je većina spolno neaktivnih adolescenatica i djece imalo simptome vulvovaginitisa tj. iscjedak, svrbež, peckanje ili eritem," napisali su istraživači.

Istraživači su otkrili HPV kod 52,6% seksualno aktivnih tinejdžerki, 25% seksualno neaktivnih tinejdžerki i 34,5% predpubertetskih djevojčica (p = 0,06).

Sojevi visokog rizika HPV-a su identificirani u 47,4% spolno aktivnih sudionica, 25% spolno neaktivnih adolescentica i 24,1% predpubertetske djece (p = 0,28). Glavni sojevi visokog rizika su bili HPV-16, -31, -35 i -53.

Četrdeset posto spolno aktivnih adolescentica s normalnom citologijom je bilo zaraženo visokorizičnim tipovima HPV, navode znanstvenici.

Seksualna aktivnost je povezana s povećanim rizikom za infekcije HPV-om (omjer 3,41). Obiteljska povijest je također važan čimbenik rizika (OR 2,01).

Autori su izvijestili da su genitalne bradavice pronađene kod 10,5%, 3,6% i 10,3% seksualno aktivnih tinejdžerki, seksualno neaktivnih tinejdžerki i predpubertetskih djevojaka.

Dr. Katzenellenbogen je naglasila da studijska grupa "nije bila tipična" za dobne skupine jer je "93% imalo simptome ili svrbež. Mi obično ne vidimo genitalne bradavice kod 10,3% predpubertetskih djevojaka."

Vertikalni prijenos s majke na dijete prije rođenja ili tijekom porođaja je dobro istražen, a HPV se može otkriti čak i u amnionskoj tekućini u majčinom mlijeku molekularnim metodama.

Načini genitalnih prijenosa HPV kod djece ostaju sporni. Razmatran je prijenos sa ruku roditelja tijekom anogenitalne higijene kao što je mijenjanje pelena. Iako je seksualni kontakt mogući uzrok prijenosa pogotovo među seksualno zlostavljanom djecom, čini se da su ostali putevi mogući, uključujući perinatalni prijenos, autoinokulaciju i heteroinokulaciju.

HPV se može otkriti kod dojenčadi i djece u usnom i tonzilarnom tkivu, koži, bronhoalveolarnom ispirku i anogenitalnom tkivu, tkivu grlića maternice i vaginalnom tkivu, dodali su.

"Naši rezultati naglašavaju značajan rizik za stjecanje HPV infekcije u ranoj dobi, kao i važnost primarne prevencije kroz cijepljenje u ranoj životnoj dobi", zaključuju autori. "Pravodobno i dostupno cjepljenje za dječake i djevojčice je važna intervencija javnog zdravstva protiv HPV-a. Potrebno je procijeniti koja je životna dob za HPV cijepljenje s obzirom na ne-seksualni prijenos HPV-a u tako ranom djetinjstvu. "


 

IZVOR: http://bit.ly/1OVQVA7
J Pediatric Adolesc Gynecol 2015.:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni
  Novosti - Sve