Datum zadnje izmjene: 19. 01. 2020.


Američka agencija za hranu i lijekov 'FDA - Food and Drug Administration' odobrila je HPV DNA testiranje kao primarni test probira za karcinom cerviksa kod žena starosti od 25 godina. Cobasov HPV test (Roche) može isto tako dati uvid u budući rizik za razvoj karcinoma cerviksa.

Test detektira skupnu prisutnost DNA 12 visokorizičnih tipova humanog papiloma virusa, te identificira DNA HVP-16 i HPV-18 virusa koji su zajedno odgovorni za 70% slučajeva karcinoma cerviksa.

"Današnje odobrenje pruža ženama i liječnicima novu opciju u probiru raka vrata maternice", rekao je Alberto Gutierrez, dr.med., direktor 'Office of In Vitro Diagnostics and Radiological Health'. "Roche Diagnostic je proveo istraživanje koje pokazuje sigurnost i učinkovitost korištenja testa kao primarnog skrininga za karcinom cerviksa."

ATHENA, istraživanje koje je dovelo do odobrenja cobasovog HPV testa, je obuhvatilo više od 40,000 žena starosti od 25 godina, koje su bile na rutinskim ginekološkim pregledima i usporedilo je rezultat HPV testa s rezultatom citologije (PAPA test) kao primarnim probirom za karcinom cerviksa.

Pacijentice koje su imale pozitivan HPV test ili su imale pozitivan citološki nalaz su upućene na kolposkopiju, te biopsiju cerviksa ako je to bilo potrebno. Nakon toga su uspoređeni rezultati obje metode u probiru. Znanstvenici su zaključili da HPV test može detektirati HPV-16 ili -18 pozitivnu cervikalnu neoplaziju visokog stupnja s 92%-tnom osjetljivošću uspoređujući s 53,3%-tnom osjetljivošću kod citologije (P<.0001).

FDA je 2011.godine odobrila uporabu cobasovog HPV testa u kombinaciji s PAPA testom. Prošli mjesec je FDA komisija izglasala 13 naprema 0 glasova podršku za proširenje uporabe ove metode probira.

Nacionalni institut za karcinome procijenio je da će u 2014. godini biti dijagnosticirano 12,360 novih slučajeva karcinoma cerviksa, te da će 4,020 žena umrijeti od te bolesti. HPV infekcija je uzrok skoro svih karcinoma cerviksa. Infekcija HPV-om visokog rizika u najvećem broju slučajeva prođe sama od sebe, ali u 10% žena dolazi do perzistencije infekcije povećavajući tako rizik za razvoj karcinoma.


 


ObGyn.net:: Dubravka Dedeić, dr.med. :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni ::
  Novosti - Sve