Datum zadnje izmjene: 24. 01. 2020.


Smijeh možda i nije najbolji lijek, ali može pomoći ženama koje pokušavaju ostvariti trudnoću potpomognutom oplodnjom, ukazuje izraelsko istraživanje.

U istraživanju koje je obuhvatilo 219 žena koje su prošle IVF postupak, Izraelski znanstvenici nalaze veću stopu uspješnosti među ispitanicama koje je neposredno nakon implantacije embrija zabavljao profesionalni "medicinski klaun".

Uz klaunski performans sveukupno je 36% žena ostvarilo željenu trudnoće, nasuprot 20% žena koje su ostale trudne bez komedijaške zabave nakon implantacije embrija. Rezultati istraživanja objavljeni u znanstvenom časopisu "Fertility and Sterility", ranije su predstavljeni na međunarodnoj konferenciji.

Izraelski znanstvenici navode da su ideju za istraživanje dobili nakon čitanja rezultata o potencijalnom fiziološkom utjecaju smijeha kao "prirodnog anti-stres mehanizma."

"Pacijentice koje pate od neplodnosti i koje su u IVF postupku, nalaze se pod iznimnim stresom", navode autori iz "Assaf Harofeh Medical Center" u Zrifinu. "Prema našim pretpostavkama, ovakva intervencija s emocionalnim rasterećenjem, imala bi osobitu dobrobit u ključnim trenutcima kao što je trenutak embrijskog transfera."

Kako bi testirali ovu ideju, znanstveni tim i kliniku za neplodnost pohodio je medicinski klaun tijekom razdoblja duljeg od godinu dana. Od 219 ispitanica u ovom istraživanju, polovica embrio-transfera učinjena je tijekom dana u kojima je kliniku pohodio klaun.

Tijekom oporavka od postupka, svaku ženu je 15 minuta zabavljao klaun, koji je izvodio specifičnu rutinu koju su kreirali liječnici (liječnik voditelj istraživanja studirao je pokrete i mimiku).

Znanstvenici su utvrdili, da su žene koje su se više smijale dvostruko češće ostajale trudne u odnosu na žene kod kojih je implantacija embrija učinjena u danima kada je medicinski klaun bio odsutan, čak i nakon korekcije rezultata za druge čimbenike kao što su starost, tip neplodnosti i broj implantiranih embrija.

Nije sasvim razumljivo, navode autori, da intervencija s klaunom stvarno djeluje na smanjenje stresa. Općenito, znanstvenici nisu sigurni niti koju ulogu emocionalni stres igra u uspješnosti IVF postupka.

Hoće li i druge antistresne tehnike biti korisne, ostaje odgovoriti u drugim istraživanjima. Klaunska zabava ("clown care") već dugo se koristi u medicinskim centrima u Izraelu, Kanadi, SAD, Europi i Australiji, osobito u dječjim klinikama.

 

Fertil Steril. [E-pub of head] 2011.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve