Datum zadnje izmjene: 20. 01. 2020.


Konzumiranje alkohola prije trudnoće i tijekom prvog tromjesečja povezano je s povišenim rizikom prijevremenog porođaja ili neočekivano niskom porođajnom težinom djeteta, objavljeno je u online izdanju znanstvenog časopisa 'Journal of Epidemiology and Community Health'.

Znanstvenici su našli dvostruki porast učestalosti rađanja djeteta niske porođajne težine u slučaju kada je trudnica konzumirala dvije jedinice alkohola tjedno u odnosu na trudnice koje nisu pile alkohol.

Britanska studija otkrila je da gotovo dvije trećine žena prije trudnoće i preko polovine žena tijekom prvog tromjesečja trudnoće konzumira oko dvije jedinice ili manje alkohola tjedno (prema 'United Kingdom’s Department of Health guidelines'). Čak i žene koje su slijedile upute ali se nisu suzdržavale od konzumiranja alkohola tijekom prvog tromjesečja trudnoće imale su statistički značajno veći rizik prijevremenog porođaja, rađanja djeteta niske porođajne težine i niske porođajne percentile, naveli su autori.

"Naši rezultati ukazuju na nužnost suzdržavanja od alkohola za svaku žena koja planira trudnoću kao i tijekom trudnoće," zaključili su autori.

Povezanost komplikacija u trudnoći i konzumiranja alkohola bila je najveća tijekom prvog tromjesečja trudnoće. Uživanje u više od dva alkoholna napitka tjedna najčešće su žene prkaticirale prije trudnoće (74%) i u prvih 12. tjedana trudnoće (53%), s prosječnim unosom između 7.2 – 15.1 jedinica alkhola tjedno.

Istraživanje je temeljeno na odgovorima o učestalosti uzimanja obroka provedenom kod 1,264 žena niskog rizika za porođajne komplikacije, koje su sudjelovale u istraživanju o utjecaju alkaloida kafeina na reproduktivno zdravlje. Jedno od postavljenih pitanja bilo je kako često piju alkohol, koji tip alkohola i u koje vrijeme je alkohol uziman: 4 tjedna prije nastupanja trudnoće i tijekom svakog od tri tromjesečja trudnoće.

Među ženama koje su prekoračile preporuke veći broj je bio starijih trudnica, educiranih osoba, bijele rase, koje su živjele u prigradskim područjima.

 

 

Naglasci

 

 

 

  • Konzumiranje alkohola tijekom prvog tromjesečja trudnoće povezano je s povišenim rizikom za prijevremeni porođaj ili neočekivano nisku porođajnu težinu djeteta.
  • Trudnice i žene koje planiraju ostvariti trudnoću treba informirati o potrebi suzdržavanja od konzumiranja alkohola.

 

 


Reference
Nykjaer C, Alwan NA, Greenwood DC, et al. Maternal alcohol intake prior to and during pregnancy and risk of adverse birth outcomes: evidence from a British cohort. J Epidemiol Community Health. 2014;doi:10.1136/jech-2013-202934.dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve