Datum zadnje izmjene: 02. 02. 2020.

Modulator imunog odgovora imiquimod pokazuje obećavajuće rezultate u liječenju VIN2 i VIN3 - vulvarne intraepitelne neoplazije umjerenog i teškog tipa koje predstavljaju prekancerozne promjene stidnice, rezultat je pilotske studije znanstvenika iz Baylor College of Medicine u Houstonu.

Američki znanstvenici liječili su jednu pacijenticu s umjerenom displazijom i 12 pacijentica s neinvazivnom formom raka stidnice (carcinoma in situ).

Kod 11 od ovih pacijentica biopsijom i naknadnim testiranjem utvrđene su promjene povezane s HPV infekcijom (HPV - humani papiloma virus). Pacijentice su bile u životnoj dobi između 22 - 75 godina, a prosječno trajanje liječenja s imiquimodom je iznosilo 3,3 mjeseca (1 - 8 mjeseci).

Liječenje se sastojalao u nanošenju 5% kreme koja je sadržavala imiquimod (Aldara) na oboljela mjesta tri puta tjedno uvečer, uz uklanjanje ostataka kreme jutro poslije. Kod svih pacijentica javljala se lokalna iritacija, a 1 pacijentica je prekinula terapiju nakon mjesec dana.

Kontrolni pregled obavljen je u prosjeku pet i pol mjeseci nakon završetka liječenja. Kod 8 pacijentica došlo je do potpune regresije nalaza, i kod ostale 4 pacijentice je nastupila 75% regresija promjena. Pacijentica koja je prekinula terapiju nije ponovno pregledana.

U nastavku praćenja ovih pacijentica kod jedne pacijentice došlo je do vraćanja bolesti na vanjskoj strani međice, pri čemu je biopsija pokazala da se radi o površinskom invazivnom pločastom karcinomu.

Kod druge pacijentice došlo je do pojave više žarišnih lezija uključujući i povećanje limfnih čvorova. Kod ove pacijentice je biopsijom utvrđen metastatski pločasti karcinom.

Obzirom na izvanredne rezultate ove kratke studije znanstvenici ukazuju na nužnost daljnjih opsežnijih istraživanja i izvanredne mogućnosti koje bi ova terapija mogla otvoriti: jednostavna terapija s imiquimodom bi eventualno mogla zamijeniti opsežni kirurški zahvat kao što je vulvektomija (kirurško uklanjanje stidnice).

Znanstvenici ipak preporučuju isključenje mogućnosti postojanja invazivnog karcinoma putem biopsije ili primarne lokalne ekscizije prije terapije imiquimodom.

 

J Reprod Med 2002; 47: 395-398


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve